Zwerfafval en Plastic Peuken opruimen

Gemeente Papendrecht aanmelden als partner van het Plastic Peuken Collectief

Wij hebben op 15 september 2021 vragen aan het College gesteld over de noodzaak tot het opruimen van zwerfafval en plastic peuken van filtersigaretten. Lees onze brief met bijlagen hieronder.

Brief (printbare versie)
OP (ART40) vragen Plastic Peuken collect
Adobe Acrobat document 446.3 KB
Bijlage 1: factsheet
Factsheet Plastic Peukmeuk 2021.pdf
Adobe Acrobat document 10.7 MB
Bijlage 2: interview
Ingrid van Os uit Papendrecht raapt 100.
Adobe Acrobat document 103.3 KB

Zwervende sigarettenfilters zijn de grootste vorm van plasticvervuiling in ons leefmilieu. Het Plastic Peuken collectief heeft enkele doelen geformuleerd:

  • We willen af van de plastic sigarettenfilters en daarom roepen we de overheid op om de nodige wetgevende stappen te zetten richting een verbod op plastic in filters zodat het probleem bij de bron wordt aangepakt.
  • Op Europees niveau is met de aanname van de Single Use Plastics Directive (SUPD) een eerste belangrijke stap gezet om tabaksproducenten verantwoordelijk te houden voor het zwerfafval. Volgens artikel 8 van de SUPD moeten ze onder meer de opruimkosten voor de peuken betalen. We vragen aan de Nederlandse overheid om het aantal peuken scherp te monitoren en de opruimkosten per peuk vast te stellen, zodat de producenten gemotiveerd worden om de peuken in het zwerfafval te verminderen.
  • En we willen dat peuken in het milieu afnemen, daarom:
  • Als stok achter de deur stellen we voor dat een wettelijke doelstelling van -70% peuken in het milieu tegen eind 2023 wordt opgenomen. Dit betreft een traject van landelijke wetgeving en bestuur.