· 

Normen gezond & veilig drinkwater moeten aanzienlijk strenger

Het Papendrechtse leidingwater zou niet door de keuring van leidingwater in New York komen.

"De gereguleerde PFAS vallen in Nederland onder de zogenoemde ‘drinkwaterrichtwaarden’ van het RIVM. Dat instituut leidde in 2017 een landelijke meetcampagne naar FRD-903 (een van de GenX-stoffen) in drinkwater en drinkwaterwinningen in Nederland. De aanleiding hiertoe was dat deze stof in enkele monsters drinkwater was gevonden. Uit de meetcampagne van het RIVM kwam naar voren dat de waarde soms verhoogd was, er zijn op een paar plekken uitzonderlijke concentraties gevonden van 11 ng/L (nanogram per liter) en 30 ng/L. Dat is nog steeds onder de huidige drinkwaterrichtwaarde voor GenX van 150 ng/L. Voor PFOA is de richtwaarde 87,5 ng/l, die is in het verleden waarschijnlijk wel overschreden", aldus Follow the Money in een recent artikel.

 

Op dit moment liggen de concentraties onder de norm. Maar de normen voor dit type stoffen zijn bepaald niet in steen gebeiteld. De normen liggen in Nederland hoger dan in bijvoorbeeld Denemarken en de Verenigde Staten, ondanks dat het om dezelfde stoffen en gezondheidsrisico’s gaat. Volgens het RIVM heeft dat te maken met een technische discussie over de onderbouwing van die waarde. Follow the Money heeft daar eerder over geschreven. In de VS mag iedere staat eigen normen voorstellen. Zo stelt New York de strengste normen voor: de hoeveelheid aan PFOA en PFOS mag maximaal 10 ng/L zijn. De staat Rhode Island hanteert voorlopig nog de norm die de EPA voorstelt: 70 ng/L voor PFOS en PFOA.

 

Papendrechts leidingwater bevat 22x meer GenX dan leidingwater uit Dordrecht en 142x keer meer dan leidingwater uit Sliedrecht. Het chemisch/toxicologisch laboratorium van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) heeft vastgesteld dat zich in een monster van Papendrechts leidingwater 20 nanogram (ng) per liter FRD-902/FRD-903 (perfluorverbinding GenX) bevindt. Het Papendrechtse leidingwater zou dus niet door de keuring van drinkwater uit de kraan in New York komen.