Papendrecht al ruim 200 jaar Onafhankelijk

De fractie van Onafhankelijk Papendrecht in het museum
De fractie van Onafhankelijk Papendrecht in het museum

 

1813 – 2013 TWEE EEUWEN ONAFHANKELIJKHEID

 
In Museum Dorpsbehoud aan de Veerdam 6 te Papendrecht is vanaf 31 augustus 2013 een nieuwe tentoonstelling te bezichtigen, gewijd aan twee eeuwen onafhankelijkheid.
In 1813 werd Nederland en dus ook Papendrecht onafhankelijk. De rode draad door die twee eeuwen is ons Koninklijk Huis, de Oranjes.

In 1913 werd de herdenking van 100 jaar onafhankelijkheid in Papendrecht gevierd met een indrukwekkende optocht waarbij onder andere de aankomst van Koning Willem I in Scheveningen werd uitgebeeld.. Dorpsbehoud heeft een grote hoeveelheid foto’s van die optocht.

 

De verbondenheid met het Koninklijk Huis wordt in beeld gebracht met foto’s van bezoeken die door diverse leden van het Huis van Oranje zijn gebracht aan Papendrecht.

 

 

De liefde voor onze Koninklijke familie is door de Oranjegezinde Papendrechters vaak tot uitdrukking gebracht door middel van optochten. Ook daarvan zijn foto’s te zien. Daarnaast zijn er herinneringsborden, bekers enz. te zien van bijzondere gebeurtenissen zoals huwelijk, geboorten, jubilea enz.
Een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Nederland en die van Papendrecht in het bijzonder. Scholieren kunnen in de leeszaal veel informatie vinden voor een werkstuk of scriptie.

De begin- en einddatum van de tentoonstelling zijn bewust gekozen:
De tentoonstelling is voor het eerst te zien op zaterdag 31 augustus, de geboortedag van Koningin Wilhelmina, de einddatum is 30 april, geboortedag van Koningin Juliana en van 1980 tot 2013 de officiële viering van de verjaardag van Koningin Beatrix.


Normale openingsuren: Woensdag van 10 – 12 uur en zaterdag van 14 – 16 uur.

De toegang is gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld voor het museum, dat al meer dan twintig jaar draait zonder subsidie. Voor groepen buiten de openingsuren wordt een vergoeding gevraagd.