PFAS-schade

27 mei 2024

De fractie van Onafhankelijk Papendrecht zet zich vanaf 2016 actief in om de PFAS-schade op de agenda te zetten en is daarin succesvol gebleken. "Toen wij ermee begonnen stond dit gigantische milieuprobleem nog bij haast niemand op het netvlies", aldus Ruud Lammers (Fractievoorzitter van Onafhankelijk Papendrecht).

 

De overweldigende inzet en protesten van tal van omwonenden en de onthullingen door de landelijke media (Zembla/BNNVARA) heeft de zaak ‘aan het rollen’ gebracht. En nu zien we dat het PFAS milieuprobleem niet meer is weg te denken uit het publieke debat over de vervuiling (van onze planeet) en het behoud van ons leefmilieu.

 

De fractie van Onafhankelijk Papendrecht heeft de afgelopen jaren talloze vragen gesteld. Ook recentelijk weer, getuige de vragen hieronder. We zien dat we er nog lang niet zijn getuige het antwoord van het dagelijks bestuur: "De huidige wettelijke norm vanuit de Europese Drinkwaterrichtlijn is 100 nanogram PFAS per liter voor de som van een lijst van 20 PFAS-stoffen. Deze Europese norm is hoger dan de voorgestelde maximale verontreinigingsniveaus in de VS. Verdere aanscherping van de norm is onderwerp van gesprek in Nederland en afhankelijk van de effectiviteit van het verlagen van de blootstelling aan PFAS via verschillende routes."

 

De uitstoot van PFAS dient wat Onafhankelijk Papendrecht betreft per direct te stoppen.

Vragen OP
OP 2024-04-11 Vragen nav nieuwe norm EPA
Adobe Acrobat document 362.3 KB
Antwoorden gemeente
E03. 20240523 RIB reactie art. 40 vragen
Adobe Acrobat document 74.2 KB