Méér Jongeren Activiteiten In Papendrecht

Er zou meer voor jongeren georganiseerd moeten worden in Papendrecht. Er mist nog steeds een culturele functie (film, theater, bibliotheek, spel, oefenruimte muziek enz.) op de centrale locatie, het Marktplein. Hierin willen we verandering brengen door zaken mogelijk te maken die jongeren aanspreken. Dat kan laagdrempelig beginnen en zich geleidelijk aan verder ontwikkelen. Denk met ons mee!

Toen er eind 2021 weer een zware lockdown door het demissionaire kabinet werd afgekondigd kwam de (Papendrechtse) jeugd in de knel. Daar wilde de fractie van Onafhankelijk Papendrecht wat aan doen. Daarom heeft OP een lijst met mogelijke activiteiten voor jongeren bedacht. De lockdown periode werd als beklemmend ervaren. De scholen waren dicht. Er was geen les. Er waren geen activiteiten waar jongeren naartoe konden. Er was helemaal niks voor hen geregeld. En zeker in Papendrecht was het saaiheid troef. Er werd soms flink afgegeven op de jeugd. Als er ergens overlast was en is krijgt de jeugd de schuld (hangjongeren), vaak onterecht. En als er niks te doen was voor de jeugd, wat restte er dan om hun van overheidswege opgedrongen vrije uren aan te besteden? Je kon ze niet de hele dag met goed fatsoen laten gamen. Dat was tijdens de lockdown vorig jaar.

 

Wat zijn leuke jongeren activiteiten die we samen zouden kunnen opzetten?

 

Creatief als wij zijn hebben wij een consultatieronde onder jongeren gehouden en daarbij is een aantal ideeën geformuleerd waar de jongeren van Papendrecht wat aan zouden kunnen hebben. Deze ideeën kunnen binnen heel korte termijn worden uitgevoerd, zodat een leuk en aantrekkelijk aanbod van activiteiten kan worden aangeboden en gerealiseerd. Wij sommen nu een twintigtal ideeën op die snel in de praktijk gebracht kunnen worden. Hieronder een overzicht van de 21 activiteiten:

 

1. De BMX Baan
OP heeft eerder al gewezen op de mogelijkheid om een kleinschalige BMX baan aan te leggen aan het Wilgenpad. Dat hoeft niet veel geld te kosten. Het (laten) storten van wat zand is al een goed begin. Waarschijnlijk zijn enkele ondernemers in onze gemeente bereid het zand zelfs gratis te storten. BMX baan op de website. Gemeenteraad tegen BMX baan.

 

2. Buitengym in parkjes
Maak buitengym mogelijk in een aantal parkjes verspreid over de wijken. Er is een parkje voor buitengym in het park naast VV Drechtstreek, maar het is een beetje klein en ’s avonds is het er erg donker want er zijn geen of te weinig lantaarnpalen. Maar overdag is daar wellicht wat mogelijk.
Misschien kunnen sportleraren worden ingeschakeld om in de buitenlucht gymlessen te geven aan de jeugd. Misschien is samenwerking met sportcentra een mogelijkheid/kans?

 

3. Zwemmen in het buitenbad
Het is mogelijk wat aan de koude kant, maar er zijn altijd mensen die dat geen probleem vinden.

 

4. Open het buitenbad van het Sportcentrum, open de speeltuinen en steun het buitensporten
Dat kan dus gewoon, zolang het in de buitenlucht is en de onderlinge afstand in acht kan worden genomen.  Wachten hoeft niet, dus gooi het buitenband en de speeltuinen maar snel open en betaal vanuit de gemeentekas wat nodig is.

 

5. ‘Zaal’-voetbal in de buitenlucht.
Er zijn voetbalveldjes in de Oostpolder (Cruijff court) en bij de Pelsertflat. Daar kunnen zaalvoetbal wedstrijdjes worden georganiseerd door de sportverenigingen.

 

6. Wandeling door Papendrecht met Erwtensoep en broodjes knakworst na
Er kunnen mogelijk een aantal wandelingen worden uitgezet, neem als voorbeeld het Lichtjesfeest, waarbij een thema centraal staat. Bijvoorbeeld het thema Verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.

 

7. Zet een speurtocht uit.

Dat kan op vele locaties in de gemeente.

 

8. "Gekke loopjes" wedstrijd
Veel mensen kennen de hilarische sketch van Monty Python over het Ministerie van Gekke Loopjes (Ministry of Silly Walks). Hoe leuk is het om die gekke loopjes zelf te doen met Papendrechts publiek op de Markt? De Culturele Raad Papendrecht was er al helemaal klaar voor: een grote loper op De Markt, een speciaal verkeersbord, fraai gekostumeerde mensen en met elkaar lachen om de meest gekke en grappige loopjes.  Kan in de buitenlucht.

 

9. Groot Papendrechts Dictee voor de Jeugd
Dat zou kunnen worden georganiseerde in samenwerking met de Culturele Raad.


10. Verhalen- en gedichtenwedstrijd
Bijvoorbeeld met als thema: wat is er nodig voor de jeugd in Papendrecht? Dat zou ook kunnen worden georganiseerd in samenwerking met de Culturele Raad.

 

11. Starten met de aanleg van zogenaamde Tiny Forests
En betrek de jongeren daarbij. Prima idee, dat in een aantal omringende gemeenten al wordt uitgevoerd.

 

12. Maak een toffe fietstocht
Met kinderen die een beetje goed kunnen fietsen, kun je een toffe fietstocht maken. Kies een mooie route uit, of kijk of er een leuke plek is om met elkaar naartoe te fietsen zoals de Natuur- en Vogelwacht.

 

13. Zet een hindernisbaan op
Of maak een apenkooi parcours van het tuinmeubilair, touwen, dozen en zeil etc. En laat de kinderen alle obstakels trotseren. Wie is het snelste het parcours rond?

 

14. De meer traditionele springkussens en gerelateerde buitenactiviteiten in de Kerstvakantie op pleinen en/of in parken
Ouderwetse kinderspelletjes voor buiten zijn de nieuwe digitale detox. Voor een potje jeu-de-boulen, Kubben of Croquet ruilen kids graag hun schermpje om. Leer de kind iets wat jij vroeger graag deed – elastieken, stoepranden, knikkeren, diabolo etc. – en het kan zomaar de nieuwe favoriete tijdsbesteding worden. Op het Marktplein is een Jeu-de-Boules baan.

 

15. Maak een natuur collage
In de natuur kun je de mooiste knutselmaterialen vinden. Verzamel dingen die je mooi vindt en plak ze op een stevig vel karton of tussen transparant zelfklevend kaftpapier en maak daar een lijstje omheen. Zo creëer je geweldige kunstwerken en prachtige natuur stillevens die niet misstaan aan de muur.

 

16. Stoepkrijtspelletjes
Met stoepkrijt kunnen kinderen zich ook uren lang vermaken. Want nergens kun je zulke grote tekeningen maken als op de stoep. En weet je dat je ook geweldige kinderspelletjes en buiten activiteiten met stoepkrijt kunt doen? Zoals een levend schilderij of stoepkrijt aankleedpoppen maken, twister spelen of een vormen race doen.

 

17. Stenen verven en verstoppen en zoeken
Voor kinderen die hun gevonden schatten uit het bos, de speeltuin en van het strand altijd willen bewaren, is dit heel leuk; monsters maken van stenen. Je geeft de stenen een mooi kleurtje met verf en daarna geef je ze een gezichtje en plak je er een paar wiebelogen op. Met een magneet op de achterkant kun je ze daarna ook nog als koelkastmagneet gebruiken.
Je kunt de stenen ook verstoppen en dan kunnen andere kinderen ze weer zoeken.

 

18. Lekker buiten knutselen en schilderen op het Marktplein

Creatieve ontwikkeling en participatie.

 

19. Kinderen in Papendrecht niet op schoolreis, sport of muziekles?
Werk samen met Leergeld. Geef voorlichting in de buitenlucht, misschien zet het kinderen aan een leuke hobby te kiezen.


20. Voer het plan Papendrecht voor Kinderen uit

Plan Papendrecht voor Kinderen


21. Buiten Theater maken, zingen en dansen in samenwerking met ToBe
Betrek het professionele ToBe erbij, organiseer iets in de trant van het Music, art + lemonade festival. De winter editie.

Wil je meedenken en -doen? Neem contact met ons op!

Bel/app naar: 06-10964340.