· 

Politici zonder coronapas mogen wel naar het café

In de serie 'coronabeleid is de omgekeerde wereld'

In NRC Handelsblad van 16 november stond een opmerkelijk bericht te lezen. We geven een korte samenvatting. Tweede Kamerleden, raadsleden of andere volksvertegenwoordigers hoeven in onder andere horeca en culturele instellingen geen coronatoegangsbewijs te tonen als zij daar beroepshalve moeten zijn. Dat schrijft minister Ferd Grapperhaus (Justitie, CDA) in antwoord op spoedvragen van Tweede Kamerleden. Zij signaleerden eerder, in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen een opeenstapeling van incidenten rond politici die niet gevaccineerd zijn of het gebruik van de coronapas principieel afwijzen. Volgens Grapperhaus hadden die politici niet geweigerd mogen worden, zo blijkt uit zijn beantwoording. Overal waar de QR-pas inmiddels verplicht is, geldt dat niet voor politici omdat er in de ‘Tijdelijke regeling maatregelen covid-19’ een uitzondering is gemaakt voor iedereen die „beroeps- of bedrijfsmatig werkzaamheden verricht”. Dat geldt dus ook voor openbaar bestuurders en volksvertegenwoordigers, net als voor journalisten, aldus de minister. „De tijdelijke regeling brengt dus voor hen geen beperkingen met zich mee.” In de beantwoording geeft Grapperhaus ook aan dat de QR-pas niet gevraagd mag worden in buurt- of wijkcentra. Er mag zelfs zonder vaccinatiebewijs alcohol geschonken worden, zolang het om „besloten en georganiseerde dagbesteding voor kwetsbare groepen” gaat, schrijft de minister in zijn antwoorden. Maar ook in buurt- en wijkcentra is op aanzienlijke schaal om de coronapas gevraagd.

 

Reactie Onafhankelijk Papendrecht:

Het is toch vreemd dat er voor politici een uitzondering wordt gemaakt. Wij zijn allen toch gelijk aan elkaar en wij hebben toch allemaal dezelfde rechten? Het is bovendien onduidelijk beleid: de QR code hoeft dan ineens niet meer getoond te worden, maar het mondkapje moet nog wel worden gedragen? Want door het dragen van een mondkapje zou het gemeenteraadslid ‘het goede voorbeeld’ geven. Wij twijfelen daaraan. En zeker als er onderscheid wordt gemaakt tussen de burgers van Nederland (dus ook de inwoners van Papendrecht) en de politici, die zichzelf kennelijk boven het gewone volk, en spreekwoordelijk gezien ‘boven de wet’, zouden verheffen? Uitzondering op de regels. Ten onrechte. De regering moet eerst beter nadenken over de gevolgen die dat heeft in de praktijk van alledag, voordat ze wetgeving doorvoert. Het coronabeleid deugt niet en dit is hiervan een illustratie.