Zangeres Fanny Alofs zingt het AWP verkiezingslied (foto: Fanny Alofs)
Zangeres Fanny Alofs zingt het AWP verkiezingslied (foto: Fanny Alofs)

 

ALGEMENE WATERSCHAPSPARTIJ AWP VALT OP MET EIGEN VERKIEZINGSLIED - De AWP brengt verkiezingsthema’s zingend onder de aandacht.

 

“De waterschapsverkiezingen dreigen te worden ondergesneeuwd door thema’s als het klimaatakkoord en het kinderpardon.” Dat zegt Ron van Megen, voorzitter van de Algemene Waterschapspartij (AWP) en AWP-lijsttrekker bij waterschap Vallei en Veluwe. “Muziek maakt complexe onderwerpen licht en toegankelijk.”

 

De AWP heeft de belangrijkste waterschapsthema’s daarom ingezongen en daagt tegenkandidaten nu uit om met AWP-lijsttrekkers op lokale radio- en televisiezenders in debat te gaan over die onderwerpen.

 

 

Verkiezingslied van de AWP

Het AWP-verkiezingslied stipt verschillende thema’s aan die de AWP nauw aan het hart gaan. De tekst gaat over tal van belangrijke waterthema’s, van waterveiligheid tot milieuthema’s als fosfaten, invasieve exoten, muskusratten en klimaatadaptatie. Het is geschreven door Arie van Beelen en gezongen door Fanny Alofs op de originele melodie van ‘Waterloo Road’.

 

“Onze lijsttrekkers willen over al die onderwerpen in debat en ook over onderwerpen die hyperlokaal spelen”, zegt Van Megen. “Waar het nu vooral om gaat, is dat we eens in de publieke arena debatteren over de waterschappen en het werk dat ze doen. Dat werk wordt door klimaatverandering steeds belangrijker. Kiezers moeten in staat gesteld worden om geïnformeerde keuzes te maken. Dat is nu niet het geval. Met het verkiezingslied wil de AWP de aandacht vestigen op het werk van de waterschappen”.

 

“Als AWP-kandidaat voor het waterschap Aa en Maas, ben ik goed bekend met de grote waterschapsthema’s.” vertelt Van Beelen. “De tekst had ik dan ook snel op papier staan.” Die tekst sloeg ook meteen aan bij Fanny Alofs: “Wat mij bij het inzingen van deze tekst trof was de zin ‘wel deskundig maar niet politiek’. Dat zou ik zo graag terug willen zien in de wereld van alle andere beleidsmakers.”

 

Meer aandacht voor waterthema’s

De AWP hoopt dat de regionale journalistiek in aanloop naar de verkiezingen veel aandacht vestigt op lokale waterschapsthema’s. “We hopen vooral dat kandidaat bestuurders door lokale RTV-zenders worden uitgedaagd om live de degens te kruisen met elkaar”, zegt Hans Middendorp, lijsttrekker van de AWP in het hoogheemraadschap van Delfland daarover. “Waterschapsbestuurders moeten niet alleen goede bestuurders zijn. Ze moeten ook beschikken over veel kennis van waterbeheer. Laat ze die materiedeskundigheid maar eens etaleren. Stel ze op de proef.”

 

Vooral de oneerlijke verdeling van de waterschapsbelasting tussen huishoudens en het bedrijfsleven zit de AWP dwars. “De vervuiler moet méér betalen, de burgers minder, zo simpel is het”, vindt Middendorp. De AWP hoopt dat nu op lokaal niveau stevige openbare debatten worden gevoerd over de kostenverdeling. “Die debatten zijn belangrijk omdat burgers geen weet hebben van hoe oneerlijk de lasten verdeeld zijn”, legt AWP-vicevoorzitter Hans Middendorp uit. “Ze realiseren zich bovendien niet dat de lasten de komende decennia ongetwijfeld heel hard gaan stijgen. We moeten daarom op lokaal niveau gaan praten over hoeveel burgers, bedrijven en boeren profiteren van het werk van hun waterschap en of dat deze ongelijke lastenverdeling nog langer rechtvaardigt.”

 

AWP niet politiek wel deskundig

De Algemene Waterschapspartij doet op 20 maart 2019 onder de naam ‘AWP niet politiek wel deskundig’ mee aan de verkiezingen in 19 van de 21 Nederlandse waterschappen. De AWP is onafhankelijk van andere politieke partijen en doet alleen mee aan de waterschapsverkiezingen.