· 

21 Ideeën voor een leuk aanbod van activiteiten aan de Papendrechtse jongeren tijdens de lockdown

OP Jongerenplatform
OP Jongerenplatform

1. De BMX Baan

OP heeft eerder al gewezen op de mogelijkheid om een kleinschalige BMX baan aan te leggen aan het Wilgenpad. Dat hoeft niet veel geld te kosten. Het (laten) storten van wat zand is al een goed begin. Waarschijnlijk zijn enkele ondernemers in onze gemeente bereid het zand zelfs gratis te storten.

 

2. Buitengym in parkjes

Maak buitengym mogelijk in een aantal parkjes verspreid over de wijken. Er is een parkje voor buitengym in het park naast VV Drechtstreek, maar het is een beetje klein en ’s avonds is het er erg donker want er zijn geen of te weinig lantaarnpalen. Maar overdag is daar wellicht wat mogelijk. Misschien kunnen sportleraren worden ingeschakeld om in de buitenlucht gymlessen te geven aan de jeugd. Misschien is samenwerking met sportcentra een mogelijkheid/kans?

 

3. Zwemmen in het buitenbad

Het is mogelijk wat aan de koude kant, maar er zijn altijd mensen die dat geen probleem vinden.

 

4. Open het buitenbad van het Sportcentrum, open de speeltuinen en steun het buitensporten

Dat kan dus gewoon, zolang het in de buitenlucht is en de onderlinge afstand in acht kan worden genomen: de gemeenteraad heeft de OP-motie aangenomen. Wachten hoeft niet, dus gooi het buitenband en de speeltuinen maar snel open en betaal vanuit de gemeentekas wat nodig is.

 

5. ‘Zaal’-voetbal in de buitenlucht

Er zijn voetbalveldjes in de Oostpolder (Cruyff court) en bij de Pelsert flat. Daar kunnen zaalvoetbal wedstrijdjes worden georganiseerd door de sportverenigingen.

 

6. Wandeling door Papendrecht met Erwtensoep en broodjes knakworst na

Er kunnen mogelijk een aantal wandelingen worden uitgezet, neem als voorbeeld het Lichtjesfeest, waarbij een thema centraal staat. Bijvoorbeeld het thema Verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.

 

7. Zet een speurtocht uit

 

8. "Gekke loopjes" wedstrijd

Veel mensen kennen de hilarische sketch van Monty Python over het Ministerie van Gekke Loopjes (Ministry of Silly Walks). Hoe leuk is het om die gekke loopjes zelf te doen met Papendrechts publiek op de Markt? De Culturele Raad Papendrecht was er al helemaal klaar voor: een grote loper op De Markt, een speciaal verkeersbord, fraai gekostumeerde mensen en met elkaar lachen om de meest gekke en grappige loopjes. Kan in de buitenlucht.

 

9. Groot Papendrechts Dictee voor de Jeugd

Tijdens de Kerstvakantie.

 

10.Verhalen- en gedichtenwedstrijd

Bijvoorbeeld met als thema: wat is er nodig voor de jeugd in Papendrecht?

 

11. Starten met de aanleg van zogenaamde Tiny Forests

En betrek de jongeren daarbij. Prima idee, dat in een aantal omringende gemeenten al wordt uitgevoerd.

 

12. Maak een toffe fietstocht

Met kinderen die een beetje goed kunnen fietsen, kun je een toffe fietstocht maken. Kies een mooie route uit, of kijk of er een leuke plek is om met elkaar naartoe te fietsen zoals de Natuur- en Vogelwacht.

 

13. Zet een hindernisbaan op

Of maak een apenkooi parcours van het tuinmeubilair, touwen, dozen en zeil etc. En laat de kinderen alle obstakels trotseren. Wie is het snelste het parcours rond?

 

14. De meer traditionele springkussens en gerelateerde buitenactiviteiten in de Kerstvakantie op pleinen en/of in parken

 

Ouderwetse kinderspelletjes voor buiten zijn de nieuwe digitale detox. Voor een potje jeu-de-boulen, Kubben of Croquet ruilen kids graag hun schermpje om. Leer de kind iets wat jij vroeger graag deed – elastieken, stoepranden, knikkeren, diabolo etc. – en het kan zomaar de nieuwe favoriete tijdsbesteding worden. Op het Marktplein is een Jeu-de-Boules baan.

 

15. Maak een natuur collage

In de natuur kun je de mooiste knutselmaterialen vinden. Verzamel dingen die je mooi vindt en plak ze op een stevig vel karton of tussen transparant zelfklevend kaftpapier en maak daar een lijstje omheen. Zo creëer je geweldige kunstwerken en prachtige natuur stillevens die niet misstaan aan de muur.

 

16. Stoepkrijtspelletjes

Met stoepkrijt kunnen kinderen zich ook uren lang vermaken. Want nergens kun je zulke grote tekeningen maken als op de stoep. En weet je dat je ook geweldige kinderspelletjes en buiten activiteiten met stoepkrijt kunt doen? Zoals een levend schilderij of stoepkrijt aankleedpoppen maken, twister spelen of een vormen race doen.

 

17. Stenen verven en verstoppen en zoeken

Voor kinderen die hun gevonden schatten uit het bos, de speeltuin en van het strand altijd willen bewaren, is dit heel leuk; monsters maken van stenen. Je geeft de stenen een mooi kleurtje met verf en daarna geef je ze een gezichtje en plak je er een paar wiebelogen op. Met een magneet op de achterkant kun je ze daarna ook nog als koelkastmagneet gebruiken. Je kunt de stenen ook verstoppen en dan kunnen andere kinderen ze weer zoeken.

 

18. Lekker buiten knutselen en schilderen op het Marktplein

 

19. Kinderen in Papendrecht niet op schoolreis, sport of muziekles?

Werk samen met Leergeld. Geef voorlichting in de buitenlucht, misschien zet het kinderen aan na Corona-tijd een leuke hobby te kiezen.

 

20. Voer het plan Papendrecht voor Kinderen uit

Een super goed plan.

 

21. Buiten Theater maken, zingen en dansen in samenwerking met ToBe

Betrek het professionele ToBe erbij, organiseer iets in de trant van het Music, art + lemonade festival. De winter editie.

De printbare versie van "21 Ideeën voor een leuk aanbod van activiteiten aan de Papendrechtse jongeren"
Opkomen voor de Jongeren.pdf
Adobe Acrobat document 748.6 KB