· 

Zorg om reputatie weerhield chemiereus DuPont niet om dood en verderf te zaaien

Artikel van Ben Vollaard verschenen in Follow The Money op 11 januari 2021
Artikel van Ben Vollaard verschenen in Follow The Money op 11 januari 2021

Auteur Ben Vollaard is misdaadeconoom. Hij is als universitair hoofddocent verbonden aan de Universiteit van Tilburg, waar hij TiFUN leidt, de Tilburg University Fraud Unit. Hij houdt van forensic economics: verborgen, illegaal gedrag op een slimme manier boven water krijgen aan de hand van kwantitatieve gegevens, geïnformeerd door een model van het gedrag van de fraudeur.

Artikel overgenomen van de website van Follow The Money.

Een groot bedrijf met een ‘groene’ reputatie nam een beslissing met verschrikkelijke gevolgen: chemieconcern DuPont maakte duizenden mensen ernstig ziek door de schadelijke stof PFOA in het milieu te dumpen. Een vergissing? De Amerikaanse econoom en bestsellerauteur Luigi Zingales dook in de zaak. In zijn studie over de vraag of vervuiling aandeelhouderswaarde maximaliseert laat hij zien dat DuPont een bewuste keuze maakte.

 

Luigi Zingales heeft zich door een enorme stapel interne memo’s, e-mails en rapporten van chemieconcern DuPont heen geworsteld. De documenten zijn naar buiten gekomen vanwege de rechtszaken tegen het chemieconcern. ‘Zelden krijgen we zo’n inkijk in de keuken van een multinational. Nu kunnen we zien wat klopt van onze ideeën over hoe deze grote bedrijven te werk gaan.’ Zijn studie Is pollution value-maximizing? is aanleiding hem uit te nodigen voor een seminar op Universiteit Tilburg dat vanwege corona noodgedwongen via Zoom plaatsvindt. De Amerikaanse hoogleraar economie vertelt over zijn paper vanuit de studio van Stigler Center van de Universiteit van Chicago dat hij leidt.

 

Voor wie deze zaak niet heeft gevolgd: DuPont dumpte tientallen jaren de gevaarlijke stof PFOA in het milieu. De stof zit in consumentenartikelen zoals pannen met een teflon antiaanbaklaag en Gore-Tex jassen, maar ook in producten als vloerbedekking en bluswater. PFOA werd in de rivier geloosd en kwam op stortplaatsen terecht. Omwonenden kregen er vooral mee te maken door vervuild drinkwater. Het is een akelige stof want een forever chemical: de stof bouwt zich in het lichaam op.

 

Blootstelling in zeer lage concentraties kan daardoor over langere tijd toch schadelijk zijn. Duizenden mensen kregen door blootstelling nier- en zaadbalkanker, schildklieraandoeningen, chronische darmontsteking, hoog cholesterol en hoge bloeddruk, zo blijkt uit het grootste volksgezondheidsonderzoek ooit uitgevoerd.

 

DuPont heeft in 2017 met 3.500 getroffenen geschikt. Het bedrijf moet honderden miljoenen dollars aan schadevergoedingen betalen. Al eerder moest DuPont boetes betalen in schikkingen met toezichthouders. Blootstelling aan PFOA gebeurde niet alleen in de Verenigde Staten, thuishaven van de multinational, maar over de hele wereld. Ook medewerkers en omwonenden van DuPonts teflon-fabriek in Dordrecht zijn bezorgd. DuPont heeft nooit schuld bekend.

Het hele artikel (printbare versie)
Zorg om reputatie weerhield chemiereus D
Adobe Acrobat document 324.6 KB