· 

Steun wetenschappelijke meting PFAS in het Papendrechtse kraanwater

Wij maken ons grote zorgen over de vele giftige stoffen in ons drinkwater (GenX, PFOA, verzamelterm: PFAS). PFAS hebben een negatieve invloed op het menselijk lichaam. Deze stoffen nestelen zich in ons lichaam.

 

Daar veroorzaken zij ernstige ziektes.

 

De gereguleerde PFAS vallen in Nederland onder de zogenoemde ‘drinkwaterrichtwaarden’ van het RIVM. Dat instituut leidde drie jaar geleden een landelijke meetcampagne naar FRD-903 (een van de GenX-stoffen) in drinkwater en drinkwaterwinningen in Nederland. De aanleiding hiertoe was dat deze stof in enkele monsters kraanwater was gevonden. Het is ‘twee voor twaalf’ voor de 221 locaties waar in Nederland drinkwater wordt gewonnen. Dat zei Vewin, belangenbehartiger van de Nederlandse drinkwaterbedrijven, in september vorig jaar.

 

De normen voor dit type stoffen zijn bepaald niet in steen gebeiteld, zeker niet als we naar de internationale ontwikkelingen kijken en die met elkaar vergelijken. De normen in Nederland liggen hoger dan in bijvoorbeeld de Verenigde Staten, ondanks dat het om dezelfde stoffen en gezondheidsrisico’s gaat. Journalistiek onderzoek door Follow the Money heeft gemeld dat de hoeveelheid PFAS in kraanwater van New York maximaal 10 nanogram per liter mag zijn. De norm voor veilig kraanwater (als het om de hoeveelheid PFAS gaat) ligt in New York 15x scherper dan in Nederland.

 

Papendrecht ligt dicht in de buurt van de fabriek van Chemours (DuPont) die reeds decennia lang PFAS in het milieu emitteert. In de recent in première gegane film Dark Waters (zie de trailer via de YouTube video link) wordt uit de doeken gedaan wat de gevolgen zijn voor de slachtoffers van PFAS-emissies.

 

Het Toxicologisch Laboratorium van de Vrije Universiteit Amsterdam heeft vorig jaar vastgesteld dat het Papendrechtse kraanwater 22x méér GenX bevatte dan het kraanwater uit Dordrecht en 142x keer meer dan het kraanwater uit Sliedrecht. Wij willen graag weten hoeveel PFAS er daadwerkelijk in het Papendrechtse drinkwater zitten. Vervolgens willen we regelmatig deze metingen herhalen om te kijken of er sprake is van een stijging of een daling van de PFAS in het drinkwater. De metingen worden uitgevoerd door een professioneel wetenschappelijk laboratorium.

 

Wij zetten ons in voor de volksgezondheid van de inwoners van de gemeente Papendrecht. We zullen de resultaten van de metingen publiekelijk bekend maken en iedereen te informeren. Wij zijn u ontzettend dankbaar voor uw steun.

 

Doneer via deze link

Geld inzamelen | Doneeractie.nl