· 

De Nederlandse politiek is eindelijk om: naar een Europees verbod op PFAS

Na jaren van op de rem staan in het PFAS-dossier (in de volksmond bekend geworden door namen als PFOA, PFOS, PFIB en GenX) is de Nederlandse Regering nu overstag. Het probleem wordt niet meer ontkend. Dat is winst. Nederland heeft in Europa jaren op de rem gestaan als het gaat om helderheid te creëren ten aanzien van de gevaren van de stoffen uit de PFAS-familie. In verschillende delen van de wereld is deze problematiek aangekaart, naast in Nederland gebeurt dat ook in Italië en in Amerika, telkens door groepen van bezorgde burgers. De gezondheid van henzelf, hun kinderen en hun kleinkinderen staat immers op het spel. Nu pleit de Nederlandse Regering voor een Europese aanpak. Dat is een doorbraak van jewelste. Het succes daarvan mag op het conto worden geschreven van bezorgde inwoners, lokale groepen, onafhankelijke politici, een betrokken ex-politica en een internationaal geroemde waterambassadeur die zich hier al jaren met kracht van argumenten voor inspannen. Nu is het zaak door te zetten en waakzaam te blijven, want 'de race om een PFAS-vrije leefomgeving', inclusief schoon en veilig drinkwater, is nog niet gelopen.

Emerging chemical risks in Europe — ‘PFAS’

It is currently not possible to perform in-depth environmental and health risk assessments of all chemical substances in use in Europe because of the great variety of chemicals and their diverse uses. New and legacy chemicals continue to be released into Europe’s environment, adding to the total chemical burden on Europe’s citizens and ecosystems.

Lees er meer over hier>>

Artikel NRC Handelsblad 19 december 2019, Foto Koen van Weel/ANP
Artikel NRC Handelsblad 19 december 2019, Foto Koen van Weel/ANP