· 

Theeproever Karel Thieme maakt unieke reis naar China

Artikel Papendrechts Nieuwsblad 2 mei 2018
Artikel Papendrechts Nieuwsblad 2 mei 2018

De Papendrechtse thee-proever en zuiver-water-ambassadeur Karel Thieme maakt vanaf 14 mei een unieke reis naar China. Thieme ging in 1990 voor het eerst naar China, voor een baanbrekende zoektocht naar biologische thee. Kort daarna was hij de eerste die biologische Chinese thee naar Nederland haalde. Nu keert hij terug naar China, om eregast te zijn bij de opening van een nieuwe theefabriek en een speciaal theecentrum. Extra bijzonder is dat Thieme de Chinezen zal laten kennismaken met de allereerste Nederlandse thee, van Tea By Me uit Zundert.

 

Wie zich realiseert hoe populair biologische thee nu wereldwijd is, kan zich bijna niet voorstellen dat een Nederlandse thee-proever bijna 30 jaar geleden de aanzet gaf tot de ontdekking van biologische thee uit China. “Ik was toen thee-groothandelaar en een klant vroeg of ik biologische thee kon leveren,” herinnert Thieme zich. “Ik stuurde een telex naar zes Chinese thee-exporteurs. Slechts één van hen reageerde, en die had geen idee wat ‘bio-tea’ was. Ik legde uit dat dit thee is die wordt verbouwd en geproduceerd zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Hij ging op zoek en vond hoog in de bergen een kleine theeplantage waar thee werd gemaakt die je biologisch kon noemen.”

 

Zhu Lie Shan

Wat volgde, was een unieke reis. Thieme: “We moesten hoog de bergen in. Dat was 5,5 uur lopen en halverwege was ik totaal uitgeput. Dankzij een wondermiddeltje – waarvan ik niet wil weten wat het nu precies was – werd ik opgelapt en uiteindelijk kwamen we toch op onze eindbestemming. Daar werd groene thee verbouwd en die theeplantage werd de eerste gecertificeerde biologische theeplantage in China.” Ter plaatse vond ook nog een bijzondere ontmoeting plaats tussen Thieme en een jonge theeplukster, naar wie hij in 1997 een biologische thee vernoemde: Zhu Lie Shan. 

 

Nederlandse thee

En nu keert Thieme dus terug naar China: “Het is toch wel heel bijzonder dat Chinese biologische thee zo groot is geworden en dat ik nu naar China mag om de opening van een nieuwe theefabriek en een speciaal theecentrum te vieren. En wat helemaal bijzonder is, is dat ik de eerste Nederlander ben die Nederlandse thee naar China brengt. De kwekerij Special Plant in Zundert heeft er tien jaar over gedaan om een winterharde theeplant te ontwikkelen. Hun eigen theebedrijf Tea by Me maakt daarvan de allereerste Nederlandse thee en die mag ik in China laten proeven. Hoe leuk is dat!”

Eerder verschenen er artikelen over en naar aanleiding van het werk van zuiver-water-ambassadeur Thieme op de website van Onafhankelijk Papendrecht. U kunt een viertal artikelen via onderstaande links lezen.