· 

Omgevingswet: ‘een stuurloos project’, belangrijke adviezen genegeerd

Overheid deed nooit onderzoek naar nut miljarden kostende Omgevingswet: ‘Een stuurloos project

De overheid heeft nooit onderzoek gedaan naar de noodzaak van de nieuwe Omgevingswet, een megawet die 26 wetten over de leefomgeving moet vervangen. Dat zeggen toonaangevende juristen tegen Follow the Money. De regering negeerde stelselmatig belangrijke adviezen over de wet.

  • De overheid wil alle wetgeving over de fysieke leefomgeving vervangen door één Omgevingswet. De invoering daarvan zal naar schatting 1,3 tot 1,9 miljard euro kosten.
  • De Raad van State adviseerde in 2012 juist om de wet in stukken op te knippen: de hele megawet in één keer bouwen en invoeren zou een onmogelijke opgave zijn. De belofte om de wet modulair op te bouwen is niet nagekomen.
  • Het advies was ook om eerst te onderzoeken of zo’n grote en dure nieuwe wet eigenlijk wel nodig was. Juridisch experts vertellen Follow the Money dat zo’n analyse nooit uitgevoerd is: dat de wet er zou komen stond kennelijk al vast.
  • Ook bij het digitale stelsel waar de nieuwe wet op leunt valt de overheid in valkuilen die al lang bekend waren. De IT-adviseur van de rijksoverheid drong er vanaf het begin op aan het systeem simpel te houden en in stukken op te bouwen. Het hoofd van dat adviseringscollege zegt tegen Follow the Money dat daar niets van terecht is gekomen.
  • De wet zou oorspronkelijk in januari 2019 ingaan, maar werd vorige maand voor de vierde keer uitgesteld. De minister van Ruimtelijke Ordening mikt nu op januari 2023.

Lees het hele artikel op de website van FOLLOW THE MONEY.