· 

Ook ouders zonder QR-code voor zwemles met kinderen welkom in het Sportcentrum

De fractie van OP heeft technische vragen gesteld en op basis van de antwoorden nieuwe vragen opgesteld voor het vragenkwartier. U leest ze hieronder.

Vragenkwartier commissie ABZ

 

Papendrecht

Maandag 10 januari 2022

Onderwerp

Vragen over controle QR code bij zwemlessen

 

 

Onderliggende stukken bij deze vraag

A18. 20211231 NSWZ, Brief gericht aan raadsleden in Nederland inzake verzoek opschorten CTB controle zwemlesouders

 

In navolging van de gemeente Hilversum controleert ook de gemeente Barendrecht bij in ieder geval twee zwemscholen niet langer of ze een QR-code vragen aan ouders die hun kinderen ophalen van zwemles. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente aan de media. Boa's van de gemeente hebben de twee zwemscholen op de hoogte gebracht van het besluit. Eind december oordeelde de rechtbank Midden-Nederland dat de zwemschool in het Hilversumse zwembad 't Gooische Bad geen QR-codes hoeft te scannen. De rechter oordeelde dat zwemlessen onder onderwijs vallen en dat zwembaden geen binnensportlocaties zijn. Daarop besloot de daarin gevestigde zwemschool De Winter Sport inderdaad geen coronapassen meer te controleren. De gemeente Hilversum stelde in een reactie op de uitspraak dat zwembaden in de gemeente die niet alleen zwemles geven wel moeten blijven controleren op QR-codes. Het Hilversumse zwembad De Lieberg is echter in reactie op de uitspraak eind december gestopt met het controleren van coronapassen, bevestigt Optisport.

 

In het Sportcentrum van Papendrecht

Ouders mét QR-code kunnen hun kinderen omkleden in de hokjes. Ouders zónder QR-code kunnen hun kinderen omkleden in een voorziening bij de toegangscontrole. Alle kinderen kunnen dus worden omgekleed door hun eigen ouder. Overigens wijzen wij erop dat niet gevaccineerde ouders – net als iedere andere Nederlander – zich kosteloos kunnen laten testen om een geldige QR-code te verkrijgen. [Antwoorden van het College op eerder gestelde technische vragen door OP]. Ouders zónder QR-code kunnen hun kinderen omkleden in een voorziening bij de toegangscontrole. Deze voorziening laat echter veel kou door, zo is gebleken tijdens een inspraakmoment vorig jaar.

  • Mogen ouders zonder QR-code hun kroost omkleden in de eerste cabine (van de kleedkamers) achter de poortjes?

Overigens wijzen wij erop dat niet gevaccineerde ouders – net als iedere andere Nederlander – zich kosteloos kunnen laten testen om een geldige QR-code te verkrijgen.

  • Hoe kunnen ouders die zich niet willen laten testen een geldige QR-code krijgen?

De landelijke lijn is nog steeds dat voor de publieke binnenruimte van een locatie voor de beoefening van sport (waaronder ook de kleedkamers) een CTB-plicht geldt voor publiek vanaf 18 jaar. Dit geldt dus ook voor ons Sportcentrum. Zoals hierboven opgemerkt: ouders en bezoekers kunnen – net als iedere andere Nederlander – kosteloos over een QR-code beschikken zonder dat hiervoor een vaccinatie noodzakelijk is. [Antwoorden van het College op eerder gestelde technische vragen].

  • Is er plaatselijk een uitzondering mogelijk voor ouders zonder QR-code om hun kroost om te mogen kleden in de publieke binnenruimte, waaronder de kleedkamers?
  • Op welke wijze kunnen ouders (en bezoekers) over een QR-code beschikken zonder dat hiervoor een vaccinatie noodzakelijk is?

Vragen
20220110 OP vragenkwartier inzake QR cod
Adobe Acrobat document 459.7 KB
Technische vragen en antwoorden
20220106 Beantwoording technische vragen
Adobe Acrobat document 99.2 KB

Brief Voorzitter Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid
A18. 20211231 NSWZ, Brief gericht aan ra
Adobe Acrobat document 127.2 KB