· 

Vragen over mega fraude bij advocaat gemeente Papendrecht

De gemeente Papendrecht heeft zaken gedaan met het advocatenkantoor Pels Rijcken en doet daar nog steeds zaken mee. NRC Handelsblad maakte vandaag het volgende bekend.

 

Minister Ferd Grapperhaus was eerder op de hoogte van Frank Oranjes betrokkenheid bij een grote fraudezaak dan diens eigen kantoor. Dat blijkt uit documenten die NRC inzag.

 

Citaat uit het artikel:

“Demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) heeft de Tweede Kamer verkeerd ingelicht over zijn kennis over de omvangrijke fraude bij landsadvocaat Pels Rijcken. In tegenstelling tot wat hij de Kamer eerder meldde, hoorde Grapperhaus al in augustus 2020 van de top van het OM dat bestuursvoorzitter en notaris Frank Oranje van een omvangrijke fraude werd verdacht. Dat was zelfs eerder dan dat Oranje en Pels Rijcken van het strafonderzoek wisten. Dat blijkt uit interne documenten van het ministerie die zijn vrijgegeven na een beroep van NRC op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Begin maart dit jaar brachten het ministerie en Pels Rijcken simultaan naar buiten dat notaris Oranje een megafraude had gepleegd. Inmiddels is duidelijk dat de vooraanstaand notaris sinds 1998 zeker 11,2 miljoen euro stal van klanten van het prestigieuze advocatenkantoor Pels Rijcken. Het gros daarvan werd in 2019 ontvreemd toen Oranje net bestuursvoorzitter was geworden. Dat geld, dat Oranje als notaris moest beheren, is nog steeds zoek.” Het volledige artikel is voor u bijgevoegd bij deze brief.

 

Vraag 1: Is het mogelijk dat de gemeente Papendrecht haar samenwerking met dit kantoor opzegt?

Vraag 2: Zo ja, per wanneer is dit mogelijk?

Vraag 3: Zo nee, waarom kan dit volgens het College niet?

Vraag 4: Is er met (gemeenschaps-) geld van de gemeente Papendrecht gefraudeerd?

Vraag 5: Zo ja, om hoeveel geld gaat het (bij benadering)?

Vragen
20210929 OP -brief met vragen Pels Rijck
Adobe Acrobat document 166.9 KB
Bijlage
nrc-ochtend-20210929-4390173-grapperhaus
Adobe Acrobat document 493.5 KB