· 

In gemeenten zijn 3.099 onafhankelijke politici actief

Onderzoek aantal onafhankelijke politici in de gemeenten

Het Wetenschappelijk Bureau OSF heeft eind 2020 een onderzoek laten uitvoeren naar het aantal onafhankelijke politici in de gemeenten. Doel is enerzijds het verkrijgen van informatie, anderzijds het beschikken over een nulmeting om deze af te kunnen zetten tegen de aantallen onafhankelijke politici in de gemeenten na de verkiezingen van 16 maart 2022.

 

Cijfers

In totaal zijn 3.099 raadsleden namens een lokale, onafhankelijke partij politiek actief. De meeste onafhankelijke gemeenteraadsleden treft men aan in Noord-Brabant (651), op de voet gevolgd door de provincies Zuid-Holland (512) en Noord-Holland (402). In Zeeland (81), Groningen (71) en Flevoland (47) zijn de cijfers beduidend lager.

 

Nederland kent momenteel 434 wethouders van onafhankelijke huize. Het is logisch dat ook hier de provincies Noord-Brabant (108), Zuid-Holland (61) en Noord-Holland (40) hoog scoren. Maar ook Limburg (65) en Gelderland (57) hebben veel wethouders die vanuit de lokale politiek komen.

 

Het aantal burgemeesters die niet namens een landelijke partij op hun post zitten is 26. Wederom scoren Noord-Brabant (6), Noord-Holland (5) en Limburg (3) goed. Ook Friesland beschikt over 3 onafhankelijke burgemeesters.

 

Voor meer informatie over dit onderzoek kunt u contact opnemen met de voorzitter van het Wetenschappelijk Bureau OSF, John van Gorp.