· 

Stop met hameren: het middel is erger dan de kwaal

Met steeds strengere lockdowns hameren we alles kapot. De politiek moet daarmee stoppen, en ook stoppen met geneeskunde te bedrijven. Wat we ons zouden moeten realiseren is dat Covid een soa is: een sociaal overdraagbare aandoening. Grote mensenmassa’s, zingende kerken en carnaval: als je dat sociaal promiscue gedrag eruit haalt, dan verdwijnt het virus. Je hoest het elkaar aan, je besmet elkaar met vieze handen. We moeten Covid dus sociaal aanpakken.

 

Iedereen is maar aan het hameren: stop met hameren! Want alles gaat op die manier stuk. Directeur Jaap van Dissel (RIVM) sprak de gevleugelde woorden dat het land ziek is en een medicijn nodig heeft. Maar het middel is nu erger dan de kwaal. De politiek probeert voor zoveel mogelijk mensen een zo kwalitatief hoog mogelijk leven te scheppen. Maar ten koste van wat? In Nederland is de proportionaliteit er helemaal uit. Er wordt veel te weinig samengewerkt om het probleem dat coronavirus heet op te lossen.

 

De afgelopen jaren hebben we in ons land de zorg afgeschaald. Met alle behandelingen die je uitstelt verlies je minstens evenveel gezonde levensjaren als we nu met lockdowns proberen te redden, en misschien veel meer. De economie krijgt enorme klappen, wat weer invloed op de gezondheid heeft. En op de gezondheidswinst die we de komende jaren willen bereiken, want daar heb je investeringen voor nodig. Dan de psychische schade die mensen oplopen, het leven van kinderen en jongeren dat is stilgezet, de kaalslag in de cultuur. Het is de compleet verkeerde aanpak.

 

In Denemarken liggen maar vijftien Covid-patiënten aan de beademing, op zes miljoen inwoners. Alle andere medische behandelingen gaan gewoon door en de restaurants zijn open. Laat Nederland daar een voorbeeld aan nemen! We moeten Covid dus sociaal aanpakken. Lees hieronder een treffend interview met hoogleraar Rudi Westendorp.

Tekst interview
Interview NRC met Epidemioloog en geriat
Adobe Acrobat document 288.2 KB