· 

Antwoord Provincie lekkage ZZS PFIB

2019-09-19-3537-ANTWOORDEN-fractie-PvdD-
Adobe Acrobat document 404.5 KB

Wéér een lekkage bij Dupont/Chemours te Dordt met de uiterst giftige PFIB!

Hendrika Hoekstra
Hendrika Hoekstra

Op 22 juli j.l. heeft zich wéér een incident met het uiterst giftige Perfluorisobuteen (PFIB) voorgedaan bij Chemours/DuPont. Dat heeft het bedrijf gemeld bij de provincie Zuid-Holland. Dit was in de week dat alle records in heel NL sneuvelden qua temperatuur. Dit kwam doordat er geen of nauwelijks wind aanwezig was. Laat dit nu net het scenario zijn waar wetenschappers bang voor zijn.

 

Wat zeggen onafhankelijke wetenschappers hiervan? Laten we als voorbeeld de toonaangevende toxicoloog Professor Jacob de Boer van de VU in Amsterdam vragen wat hij ervan vindt. Hij stelt onomwonden (toen er Perfluorisobuteen (PFIB) onverwacht was vrijgekomen): “Het is zo dat er nog steeds een vergunning is voor de uitstoot van PFIB. De overheid gaat er daarbij vanuit dat de hoeveelheden die vrijkomen, zodanig zijn dat de stof uit elkaar valt voordat het neerdaalt in de omgeving van de fabriek. Het onverwachte vrijkomen van PFIB in de beschreven gevallen duidt erop dat de fabrieksprocessen niet altijd volgens model verlopen. Daar zit precies het gevaar. Als het proces afwijkt en er komt teveel PFIB vrij en het is toevallig windstil weer dan bestaat er een reëel gevaar dat inwoners worden blootgesteld. Ik vind dit onacceptabel. PFIB is een extreem toxische stof, staat op de lijst van strijdgassen en komt qua giftigheid in de buurt van zenuwgassen zoals VX en Novochok die nu in het nieuws zijn vanwege de Russische spion in Engeland.” En hij vervolgt: “Wat er aan te doen is: nog een thermal converter installeren, dan is de afvang niet 95%, maar 99,75%. Dat helpt een stuk zonder dat het bedrijf hoeft te stoppen. Uiteraard kost dit iets en dat is vermoedelijk waarom het bedrijf het niet installeert.”

 

Dus lijkt het mij nu onderhand meer dan logisch dat het bedrijf in kwestie nu eindelijk een extra thermal converter erbij installeert. Of moet eerst het spreekwoord zich voordoen als het kalf verdronken is dempt men de put. Mag ik wel nog even duidelijk herhalen dat het nagenoeg windstil was! Het is aan de lokale en regionale politiek hiermee aan de slag te gaan, om ervoor te zorgen dat die extra thermal converter er ook daadwerkelijk komt. Ruud Lammers van Onafhankelijk Papendrecht zal hier wéér vragen over gaan stellen direct na de zomervakantie.


Chemours. © Ilse van Driel
Chemours. © Ilse van Driel