· 

Fractievoorzitter CDA Papendrecht wordt burgemeester van Altena

"Egbert Lichtenberg kon soms een beetje narrig worden als hij zijn zin niet kreeg. Dat was hij namelijk wel gewend met drie zetels in het comfortabele midden: een plek die het CDA al tijden inneemt in de Papendrechtse politiek. Bij de laatste verkiezingen haalde de partij weliswaar met de hakken over de sloot nog net drie zetels en dat was voor hem een hele opluchting. Het CDA heeft zich in de afgelopen negen jaar dat ik Egbert heb meegemaakt landelijk naar rechts bewogen en Egbert voelde zich comfortabel op de rechter flank van zijn partij. Hij was bijvoorbeeld een voorstander van gedoogsteun, van de regering van VVD en CDA(*), door de PVV.

 

Op menselijk vlak was hij joviaal; een aardige collega, je wist wat je aan hem had. Ik had eerder al eens opgevangen dat hij burgemeester wilde worden, en nu is het dan zo ver. Hij wordt burgemeester van Altena, een middelgrote gemeente net als Papendrecht. Ik zal Egbert wel gaan missen. Hij was immers jarenlang de hoeksteen van de CDA-fractie. Wij hadden soms diametraal tegenovergestelde standpunten en visies, maar als het erom ging de onafhankelijkheid van Papendrecht te bewaren dan vond ik in hem altijd een warm medestander.

 

Ik herinner me wederzijds boeiende gesprekken op weg naar een VNG congres in Maastricht. Hij vertelde dat hij gitaar speelde en dat hij daar eerder in zijn jeugd mee had willen beginnen. Het bracht hem veel vreugde en hij kon zijn zinnen daarmee verzetten. Egbert heeft het volgens mij in zich een goede burgemeester te worden; hij kan zeker verbindend zijn en gelet op zijn politieke oriëntatie zal het in Altena (niet de meest progressieve gemeente van Nederland) niet schrikken zijn. Als tip zou ik Egbert willen meegeven dat hij zijn authentieke zelf het beste maar kan blijven, want dan krijgen ze in Altena ook waar ze voor gekozen hebben. Ik wens hem tenslotte alle goeds om er, samen met zijn vrouw Nynke, een succes van te maken."   (Ruud Lammers)

Publicatie in de Klaroen
Publicatie in de Klaroen