· 

College Papendrecht mist de boot

15 gemeenten geselecteerd om samen 45 Tiny Forests aan te leggen

 

De 15 gemeenten die zijn geselecteerd om een Tiny Forest te planten zijn bekend. Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Het minibos is een prettige plek voor dieren en mensen en zorgt bovendien voor verkoeling, meer biodiversiteit en waterberging bij zware regenval. Gemeenten konden zich begin dit jaar inschrijven voor het aanleggen van drie Tiny Forests in samenwerking met IVN Natuureducatie, scholen en buurtbewoners.

 

 

Geselecteerde gemeenten

37 gemeenten hebben zich begin dit jaar aangemeld om Tiny Forest partnergemeente te worden. Bij de selectie die IVN gemaakt heeft is onder andere gelet op de ligging, of er draagvlak en goede samenwerking in de buurt is en op de motivatie. De partnergemeenten dit jaar zijn: Alkmaar, De Ronde Venen, Den Helder, Dordrecht, Ede, Eijsden-Margraten, Hoogeveen, Kampen, Leeuwarden, Roermond, Smallingerland, Tilburg, Tynaarlo, Weert en Zaanstad.

 

100 Tiny Forests voor 2021

Begin vorig jaar ontving IVN Natuureducatie € 1,85 miljoen van de Nationale Postcode Loterij voor de aanleg van 100 Tiny Forests. Deze wil IVN realiseren samen met geselecteerde partnergemeenten. Vorig jaar zijn er al 12 gemeenten geselecteerd. Dit jaar zijn dat er onder andere door een donatie van de Fred Foundation 15.

 

Daan Bleichrodt, IVN projectleider Tiny Forest: ‘Niet alleen het aantal gemeenten waarmee we samenwerken valt op, maar ook de diversiteit. Of je nu aan de Zeeuwse kust, de Friese meren, in de Randstad of in het Limburgse Heuvellandschap woont, je bent altijd dichtbij een Tiny Forest.

 

‘Er zit alles in, een prachtig verhaal’ 

Weert is een van de nieuwe partnergemeenten. Daar zette de wethouder biodiversiteit Geert Gabriels zich in voor het planten van Tiny Forests: ‘Vanaf 2018 is biodiversiteit een specifiek benoemde wethouderspost waar we meteen werk van maken. Ik stroom over van enthousiasme over dit concept van Tiny Forest. Er zit alles in, bos, lucht, natuureducatie, blijheid, een prachtig verhaal!’

 

In het najaar planten de 15 gemeenten hun eerste Tiny Forest.

Voorpagina de Klaroen gepubliceerd op woensdag 22 mei 2019
Voorpagina de Klaroen gepubliceerd op woensdag 22 mei 2019