· 

Geen kinderpardon in Papendrechtse raad; OP teleurgesteld

Artikel verschenen op de website van de Klaroen
Artikel verschenen op de website van de Klaroen

PAPENDRECHT • De gemeenteraad van Papendrecht heeft donderdagavond een motie over een kinderpardon, ingediend door de fractie van OP, verworpen.

 

In de motie van Onafhankelijk Papendrecht werd het college verzocht bij de staatssecretaris aan te dringen op een rechtvaardiger kinderpardon voor jonge kinderen. Volgens de motie zouden kinderen na vijf jaar in Nederland mogen blijven, omdat het voor hun ontwikkeling en gezondheid te schadelijk is om nog te worden uitgezet.

Het merendeel van de gemeenteraadsleden vindt echter dat het niet de taak van gemeentes is om hierover een standpunt in te nemen. Landelijke kwesties horen niet op het bordje van de lokale overheid. Zes raadsleden stemden voor (twee van OP, twee van de drie van CDA, een van de twee van ChristenUnie en een van de PvdA). De overige fracties stemden tegen.

 

Papendrecht wijkt daarin af van omliggende gemeenten als Dordrecht, Zwijndrecht en Sliedrecht, waar eerder dit jaar moties van gelijke strekking zijn aangenomen. Dat geldt ook voor de gemeenten Molenwaard en Giessenlanden, die op 1 januari fuseren tot Molenlanden. In Alblasserdam werd in de afgelopen week overigens ook een motie kinderpardon niet aangenomen.

 

Indiener Ruud Lammers reageert teleurgesteld op de geringe animo voor de motie. "Opvallend vond ik het gebrek aan inhoudelijkheid; er kwam geen debat van niveau op gang", zo blikte hij na afloop van de vergadering terug. "Ook gingen de partijen die tegenstemden niet in op het feit dat hun bloedverwanten, met name CDA, SGP en D66 in onze buurgemeenten Dordrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht vóór moties van gelijke strekking stemden. Kennelijk zijn landelijke, maar ook lokale, partijen dus niet zo hecht als soms wel wordt verondersteld."

 

Het kinderpardon is een regeling waarbij kinderen die te boek staan als asielzoeker, toch een verblijfstatus in Nederland krijgen. Dit omdat ze in Nederland zijn geboren en opgegroeid en nauwelijks of geen binding hebben met het land waarnaar zij uitgezet zouden kunnen worden.

 

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl

Artikel verschenen in de Klaroen op woensdag 19 december 2018
Artikel verschenen in de Klaroen op woensdag 19 december 2018