· 

Verkiezingsborden vallen onder de vrijheid van meningsuiting, Grondwet artikel 7

Deze week mocht Onafhankelijk Papendrecht geen verkiezingsborden plaatsen. De burgemeester, Aart-Jan Moerkerke (VVD), heeft OP gesommeerd de geplaatste borden weg te halen onder dreiging van verwijdering door bijzondere opsporingsambtenaren en vernietiging van de borden en de kosten daarvan door te berekenen aan OP.

 

Kern van de zaak is dat er een richtlijn buitenreclame is die alleen van toepassing is op handelsreclame. Verkiezingsborden vallen hier niet onder. Dat wordt bevestigd door de Kiesraad. Verkiezingsborden zijn niet hetzelfde als commerciële handelsreclame. 

 

Bij de verkiezingen van 2014 mochten politieke partijen in Papendrecht sandwichborden neerzetten tijdens de campagne-periode. Na 2014 is er niets gewijzigd aan het beleid. Dat betekent dat het ook dit jaar aan politieke partijen vrij staat om verkiezingsborden te plaatsen. De burgemeester heeft ten onrechte gesommeerd de geplaatste verkiezingsborden weg te halen.

 

Tweede brief van OP
OP-brief nr.2 inzake verkiezingsborden g
Adobe Acrobat document 852.5 KB
Aart-Jan Moerkerke (VVD)
Aart-Jan Moerkerke (VVD)
OP brief met motie
OP-brief Verkiezingsborden met motie.pdf
Adobe Acrobat document 1.6 MB

Eerste brief van OP
Eerste brief van OP