Symposium 'Aandeel in Duurzaamheid': over de rol van gemeenten in de energietransitie

Astrid Joosten
Astrid Joosten

Symposium “Aandeel in Duurzaamheid” donderdag 1 februari 2018 in Rotterdam

Naar aanleiding van de landelijke discussie over behoud of verkoop van Eneco aandelen, kondigde de gemeente Amstelveen eerder aan een symposium te organiseren. Het symposium ‘Aandeel in Duurzaamheid, over de rol van gemeenten in de energietransitie’ is op donderdagmiddag 1 februari 2018 in het Drijvend Paviljoen te Rotterdam.

Wethouder Herbert Raat (VVD): “We gaan voor een brede, inhoudelijke discussie. Dus niet alleen over het wel of niet behouden van de Eneco aandelen. Maar ook over hoe gemeenten via aandeelhouderschap doelstellingen van lokaal duurzaamheidsbeleid kunnen realiseren. Gemeenten moeten de komende jaren vol inzetten op de realisatie van duurzame doelstellingen die in (inter)nationale klimaat- en energieakkoorden zijn gemaakt. Het symposium biedt kansen om nieuwe wegen te verkennen voor de invulling van lokaal duurzaamheidsbeleid.”

 

Het symposium geeft aandeelhouders van Eneco inzicht in de verschillende consequenties, overwegingen en de voor- en nadelen die hierbij een rol spelen. De gemeente Amstelveen is druk bezig het programma samen te stellen. Dit wordt een mix van gerenommeerde, uiteenlopende sprekers. Middagvoorzitter is Astrid Joosten. Gemeenteraden en bestuurders van de 53 aandeelhoudende gemeenten, vertegenwoordigers van de milieu- en energiewereld en vakbonden ontvangen nog dit jaar een uitnodiging met het definitieve programma.

Definitieve besluitvorming over behoud of verkoop van aandelen van Eneco is na de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018.

Naar aanleiding van de landelijke discussie over behoud of verkoop van Eneco aandelen heeft Gemeente Amstelveen het initiatief genomen een symposium te organiseren. Het symposium ‘Aandeel in Duurzaamheid’, over de rol van gemeenten in de energietransitie, is op donderdag 1 februari 2018 van 14:00 uur tot 17:30 uur in het Drijvend Paviljoen te Rotterdam.

 

Het symposium is bedoeld om een brede en inhoudelijke discussie te faciliteren. Het gaat niet alleen over het wel of niet behouden van Eneco aandelen, maar ook over hoe gemeenten via aandeelhouderschap doelstellingen van lokaal duurzaamheidsbeleid kunnen realiseren. Gemeenten moeten de komende jaren vol inzetten op de realisatie van duurzame doelstellingen die in (inter)nationale klimaat- en energieakkoorden zijn overeengekomen. Het symposium biedt kansen om nieuwe wegen te verkennen voor de invulling van lokaal duurzaamheidsbeleid.

 

De sprekers tijdens het symposium zijn: Ed Nijpels, Annelies Huygen, Mark van Baal en Jan Rotmans. Zij leveren elk vanuit hun eigen visie een bijdrage aan de centrale vraag van het symposium: hoe kunnen gemeenten bijdragen aan de energietransitie en welke rol kan publiek aandeelhouderschap daarin spelen?

 

De middag wordt afgesloten met een forumdiscussie. Aan dit forum nemen naast een aantal sprekers ook de volgende personen deel: Joris Thijssen (directeur Greenpeace Nederland), een vertegenwoordiger van de aandeelhouderscommissie Eneco en Herbert Raat (wethouder gemeente Amstelveen). Middagvoorzitter Astrid Joosten zal deze discussie begeleiden.

Stichting HIER klimaatbureau is de enige maatschappelijke organisatie in Nederland die zich volledig toespitst op  klimaatverandering. Het klimaatprobleem oplossen kan, maar alleen als iedereen meedoet. Praktisch en positief. Haalbaar en concreet. We zien de oplossing bij mensen thuis, in de wijk en bij bedrijven.


This article provides recent statistics on renewable energy sources in the European Union (EU). Renewable energy sources include wind power, solar power (thermal, photovoltaic and concentrated), hydro power, tidal power, geothermal energy, biofuels and the renewable part of waste.

 

The use of renewable energy has many potential benefits, including a reduction in greenhouse gas emissions, the diversification of energy supplies and a reduced dependency on fossil fuel markets (in particular, oil and gas). The growth of renewable energy sources may also have the potential to stimulate employment in the EU, through the creation of jobs in new ‘green’ technologies.

 

Lees er meer over op de website van Eurostat.