Kritiek op de onverschilligheid van de overheid

Ruud Lammers (links) en Willem Schulpen bij de tunnel onder de Noord.

 

ALBLASSERDAM • Actiecomité Asbest Nedstaal Nee bestaat niet meer. Voortaan heet de groep 'Actiecomité Alblasserdam Schoner, Stiller, Stofvrijer'.

 

"We hebben onze focus verbreed en zijn overgestapt van anti naar pro", vat Willem Schulpen samen. Hij vormt met een klein groepje medestanders het hart van het actiecomité, dat in het najaar van 2012 opgericht werd. Dat gebeurde als reactie op het plan van Nedstaal om asbesthoudend schroot te gaan versmelten in de ovens aan de Ruigenhil in Alblasserdam.

 

"Een volkomen waanzinnig plan", vindt Schulpen. Tijdens een rondleiding door het bedrijf heeft hij gezien hoe metaal toegevoegd wordt aan de smeltpan. "Het is onmogelijk om te voorkomen dat er asbest ontsnapt tijdens het smeltproces."

 

Actiecomité Asbest Nedstaal Nee voerde in de afgelopen drie jaar met veel succes campagne tegen het asbestplan van Nedstaal. "Natuurlijk zijn we daarbij geholpen door het faillissement van Nedstaal in het najaar van 2014. Maar we hebben het onderwerp op de politieke agenda gezet en aangetoond dat het niet veilig is om asbest te versmelten in de ovens van Nedstaal."

 

Uitstekend contact

Andus, de nieuwe eigenaar van Nedstaal, heeft al snel na de overname aangegeven dat het plan om asbest te versmelten van de baan is. "We hebben uitstekend contact met Roel Priest, de nieuwe directeur van Nedstaal. De nieuwe directie van Nedstaal doet wat de oude directie nooit gedaan heeft; communiceren. Daarnaast heeft het bedrijf grote stappen gezet om de fabriek op te ruimen en het productieproces te verbeteren."

 

"Daardoor hebben we de focus in het afgelopen jaar meer en meer kunnen leggen op andere onderwerpen. We hebben de problemen van het fijnstof, de geluidsoverlast en de lozingen in de rivier al eerder aangekaart, maar dat gaan we nu nog meer doen", aldus Schulpen.

 

Bijval

Hij krijgt hierin bijval van Ruud Lammers uit Papendrecht, fractievoorzitter van de Papendrechtse politieke partij Onafhankelijk Papendrecht. Ruud is sympathisant van het actiecomité, maar is geen officieel lid. Hij onderschrijft de zorgen van het comité en de wijze waarop dat aangekaart wordt.

 

Vervuild

"Alblasserdam en Papendrecht behoren tot de meest vervuilde plaatsen in Nederland, daar moet verandering in komen." Als het aan Ruud Lammers ligt, moet met name de lokale overheid meer actie ondernemen om de problemen te verhelpen. "Ik constateer een onverschilligheid bij bijvoorbeeld de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid, die de controles doet op de naleving van de milieuregels. Ze zijn gericht op handhaven, maar zetten zich niet in voor een schonere toekomst." Diezelfde onverschilligheid zien Lammers en Schulpen ook vaak bij de overheid.

 

Waakhond

Het actiecomité functioneert daardoor als een waakhond, die zaken als de vervuiling door bedrijven als Nedstaal, FN Steel en Coatinc aan de orde stelt en eist dat er wat aan gedaan wordt. Schulpen: "Sinds vorig jaar heeft de lokale overheid meer verantwoording gekregen om te handhaven bij milieu-incidenten. Wij hebben diverse zaken aangegeven, zoals de te lage schoorstenen van FN Steel en het lozen van zink in het oppervlaktewater door Coatinc. Die handschoen moet de gemeente nu gaan oppakken."

 

Daarnaast wil 'Actiecomité Alblasserdam Schoner, Stiller, Stofvrijer' het fijnstof van de snelweg verminderen door de overkapping van de tunnel met enkele honderden meters te verlengen. "Op die overkapping kunnen zonnepanelen geplaatst worden, opperde wethouder Kraijo van de gemeente Alblasserdam tijdens een gesprek dat we onlangs met hem hadden."

 

Schulpen heeft het idee neergelegd bij de ING Group, de financier van de Noordtunnel die zo'n 300 miljoen winst maakt op de totale financiering van de tunnel. "Zij kunnen zo'n investering voor Alblasserdam best doen. ING is dan ook groen en niet alleen oranje."

Een nieuwe naamsverandering voor 'Actiecomité Alblasserdam Schoner, Stiller, Stofvrijer' is voorlopig nog niet aan de orde.

 

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl

Artikel op de website van de Klaroen