Provinciale partijen komen in de senaat met twee zetels. Vier. Nee, tien

Onafhankelijk Papendrecht ondersteunt Nederland Lokaal tijdens de campagne voor de Provinciale Staten
Onafhankelijk Papendrecht ondersteunt Nederland Lokaal tijdens de campagne voor de Provinciale Staten

Nog nooit deden zo veel nieuwe provinciale partijen mee aan de verkiezingen. Ze liggen zo goed bij de kiezers dat ook de Eerste Kamer lonkt. Moet het kabinet dan bij hen langs voor een meerderheid in de senaat?

Door: Maartje Bakker 10 maart 2015

De provincialen komen. Ze komen vanuit Uitwellingerga. 'We willen meer zeggenschap voor de regio', zegt Jabik van der Bij, voorzitter van de Onafhankelijke Senaats Fractie, terwijl hij uitkijkt over het water achter zijn huis. 'Nu zijn we niet meer dan een uitvoeringsloket van het Rijk. We mogen meer taken doen, maar dan wel voor nul noppes. Daar word ik emotioneel van.'

 

Lokale partijen zijn een vluchtheuvel voor kiezers op drift

Marcel Boogers, hoogleraar staatsrecht

Ze komen ook vanuit Rhoon, waar Bert Euser, voorzitter en kandidaat-lijsttrekker van Nederland Lokaal, gehecht is aan zijn uitzicht over de polders. 'Wij willen niet alleen de taken, ook de bevoegdheden en het geld', zegt hij. 'Er moet meer autonomie komen voor de gemeenten. We zijn er klaar mee dat de provincies en het Rijk ons overrulen.'

Die gedachten leven niet alleen in Uitwellingerga of in Rhoon. Overal in het land zijn nieuwe provinciale partijen opgericht - in totaal wel meer dan twintig. En via de provinciale staten stomen ze straks op naar de Eerste Kamer.


 Lees het hele artikel in de download hieronder

Artikel verschenen op 10 maart 2015 in De Volkskrant
de Volkskrant 11-03-2015.pdf
Adobe Acrobat document 250.8 KB