Je suis Charlie


Vertaling uit het Frans: de liefde is sterker dan de haat.
Vertaling uit het Frans: de liefde is sterker dan de haat.

door Steve Austen

Ahmed Aboutaleb in KAASKOPPEN

In 2005 sprak ik uitgebreid met 20 jonge landgenoten over de toekomst van Nederland. Hun opvattingen, zorgen en observaties zijn opgetekend in de bundel KAASKOPPEN waarvan ik de samensteller ben en Cossee de uitgever.

Sommigen zijn inmiddels “opgeklommen” tot de status van BNer. Anderen zijn toch minstens te beschouwen als IMBNer (iets minder bekende Nederlander).

Gezien zijn recente optreden leek het mij, met dank aan uitgeverij Cossee, een goed idee u het gesprek met Ahmed Aboutaleb uit 2005 ter kennisname aan te bieden, dat u hier kunt lezen of lees het volgende fragment:

 “Ik hoop dat uiteindelijk de rede zal zegevieren. Dat we bereid zullen zijn om naar de feiten te kijken. En dat we los komen van het vereenzelvigen van terrorisme met de Islam met alles wat niet in orde is. De toekomst van Europa, ik zou bijna zeggen, de sociale stabiliteit van Europa, zal verregaand afhangen van de vraag of wij de islam en moslims een plek gunnen in de Nederlandse samenleving. (…)

Ik ben een beetje aan het twijfelen gebracht de afgelopen jaren over de vraag of de bijbel en de thora misschien niet iets vriendelijker zijn over de samenleving in vergelijking met de koran. De zaken waar rechts Nederland nu tegen aanloopt, staan in de thora in het kwadraat, qua intensiteit, qua kracht van verboden, van tuchtigingen. Er is maar één ding dat ervoor kan zorgen dat de sociale stabiliteit in Nederland gewaarborgd is, dat is de acceptatie dat het heel lang gaat duren voordat de Verlichting onder de moslims toeslaat. Dat doe je niet met een boek. (…) Verlichting wordt je niet opgedrongen. Verlicht word je. Daar zijn drie wegen voor. De eerst heet onderwijs. De tweede heet onderwijs. En de derde heet onderwijs. Je leert relativeren, je leert tolereren, je leert verschil te accepteren, naarmate het onderwijs zich van je meester maakt. De komende vijf jaar zullen hierbij van beperkte betekenis zijn. Het zal misschien honderd meter zijn van de kilometer die we hebben af te leggen. Met de integratie van de moslims in Nederland zitten we nu aan het einde van de eerste generatie. We hebben er nog twee te gaan.”

Ik hoop dat het naar meer smaakt. Bestel dan KAASKOPPEN via de webshop van Vrienden van Felix Meritis. Veel leesplezier!

De pers over KAASKOPPEN:
“Bont palet van meningen van jonge, goed opgeleide buitenlanders uit alle windstreken over het Nederland van Ooit en dat van Nu. De Britse Rachel Feuchtwang valt op dat Nederlanders korte werkdagen maken. Verder onder anderen Sevtap Baycili, Ahmed Aboutaleb en Naima Azough, die hoopt dat Marokkanen ooit gewoon kunnen mislukken op Nijenrode, net als Nederlanders.” Trouw

“het zijn ambitieuze ‘beslissers van morgen’, jonge mensen die in het buitenland geboren zijn of wier ouders uit het buitenland komen. Dat geeft hun beschouwingen over Nederland een extra dimensie, door de boeiende vergelijkingen met andere landen of culturen.” Jilles Heringa, De Volkskrant

“In KAASKOPPEN wordt regelmatig geconcludeerd dat de manier waarop migranten reageren veel te maken heeft met de ontvangende, Nederlandse cultuur. Maar de behoefte om scherp in de spiegel te kijken is op de boekenmarkt aanzienlijk kleiner.” Nadia Sonneveld, NRC/Handelsblad