Onafhankelijk Papendrecht succesvol bij bizarre ontknoping in strijd tegen asbestverwerking

Artikel verschenen op 15 november 2014 in AD de Dordtenaar
Artikel verschenen op 15 november 2014 in AD de Dordtenaar

Asbestproeven Nedstaal van de baan

De proeven met het verwerken van asbesthoudend schroot bij de staalfabriek Nedstaal in Alblasserdam zijn definitief van de baan. Dit laat de directie van Nedstaal weten in een brief. In de Argos-uitzending van 17 mei 2014 spraken buurtbewoners en deskundigen hun zorgen uit over het plan proeven te gaan doen met het verbranden van asbest.
Nedstaal werd op 17 oktober failliet verklaard en maakte op 23 oktober een doorstart. De staalfabriek werd overgenomen door de Andus Groep, een industrieel conglomeraat uit Vianen.
Bij de overname is afscheid genomen van het oude directieteam van Nedstaal. In de brief van 11 november geeft de nieuwe directie van Nedstaal uitleg over het besluit om niet door te gaan met de proeven.  “Hoewel Nedstaal alle benodigde kennis in huis heeft en alle bevoegde instanties hun goedkeuring hebben verleend, heeft Andus Groep besloten geen asbesthoudend schroot te gaan gebruiken in het productieproces. Het past niet binnen de filosofie en het MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen)-beleid van de groep.”
In de uitzending van mei zei toenmalig directeur Wijma nog dat het verbranden van asbest in de staalfabriek “niet gevaarlijk” is.
Asbest is een groot probleem. Het wordt onder de grond gestopt, omdat niemand er raad mee weet. Een mogelijke oplossing is het verbranden van asbest bij hoge temperatuur. De Alblasserdamse fabriek Nedstaal, in het Rijnmondgebied, kreeg in april 2014 toestemming om schrootresten met asbest te verbranden. Omwonenden, en drie burgemeesters, maakten zich ernstig zorgen over asbestdeeltjes die in de lucht zouden komen.
De Argos-uitzending in mei 2014 liet horen hoe gevaarlijk het versmelten van asbest is en wat de risico’s van de proeven zijn. Nu zijn de proeven dus van de baan.

Staat en banken verliezen flink bij bankroet Nedstaal
pagina 15, 24-11-2014 © Het Financieele Dagblad
krant-20141124-0-015-022.pdf
Adobe Acrobat document 82.1 KB