Onafhankelijk Papendrecht voor afsteken vuurwerk door gemeente

De trend is dat steeds meer burgers vinden dat vuurwerk gevaarlijk is en dat het beter is dat de gemeente elk jaar met Oud & Nieuw een vuurwerkshow verzorgt.

Dit lijkt ons om meerdere redenen een goed idee.

Vuurwerk zelf afsteken levert elke jaarwisseling toch weer altijd veel slachtoffers op die een oog, een vinger of een hand, of erger, moeten missen. Dat zijn maatschappelijke kosten die we kunnen vermijden als de gemeente het vuurwerk zelf organiseert elke jaarwisseling. Bijkomend voordeel is dat professionals het vuurwerk kunnen verzorgen, wat de kans op ongelukken minder groot maakt.

Het voordeel van het veilig verzorgen van een vuurwerk show door de gemeente is tevens dat de traditie van het vuurwerk niet hoeft te verdwijnen. Er zal alleen in een beter gecontroleerde setting vuurwerk worden afgestoken, bijvoorbeeld bij de rivier, met minder slachtoffers, minder kosten politiesurveillance, minder letselschade, minder overlast ten opzichte van de huidige situatie, minder kans op brandgevaar en het is ook vriendelijker voor mens, dier en milieu.