Woensdag 21 maart 2018 - Deze week is het referendum over de Wiv, de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten. De regering is bereid om alle middelen in te zetten om kiezers te overtuigen van het belang van de wet, zoals leugens en terreurschwalbes. De voorstanders verzinnen allerlei verhalen over wat de tegenstanders willen. Met de Wiv-Beslivboom legt Arjen Lubach uit waar het meningsverschil nou echt om draait.

Op 1 januari 2018 gaat de nieuwe WiV in, de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Dat is de nieuwe wet die bepaalt wat de geheime diensten allemaal mogen. Daarin staat onder andere dat geheime diensten van de overheid massaal online communicatie mogen afluisteren, ook van niet verdachte burgers. Minister Plasterk, de baas van de AIVD, zegt dat we ons geen zorgen hoeven te maken, maar de controle over de sleepwet blijft erg vaag.

Het kabinet-Rutte III wil onze referendumwet afschaffen. Meer Democratie verzet zich hiertegen met alle mogelijke middelen.

argumenten-voor-behoud-referendumwet.pdf
Adobe Acrobat document 649.3 KB
draai-der-partijen.pdf
Adobe Acrobat document 509.5 KB
factsheet-argumenten-regering-kloppen-ni
Adobe Acrobat document 711.8 KB

Er komt definitief een referendum over de Wiv - ook wel sleepwet of aftapwet genoemd. Sybrand Buma heeft laten weten zich niks aan te trekken van het referendum, terwijl hij wel iets om het vorige referendum (https://youtu.be/J7tkTIm1Mh4) gaf. Toch zegt het CDA referenda serieus te nemen. Voor alle mensen die het niet meer snappen is er nu een speciale instantie in het leven geroepen: de Buma Stemraad. Verder wordt bij kritiek op de wet de tactiek van de #terreurschwalbe steeds vaker toegepast: meteen op de grond gaan liggen huilen over een aanslag.

Er bestaat een verdrag wat de handelsbetrekkingen met Oekraïne moet versterken zodat het land minder instabiel wordt. De weblog GeenStijl zette een referendum op en is met de SP tegen dit verdrag, want zij vrezen voor regelgeving op Europees niveau. Aan de andere kant staat het kabinet dat vóór het verdrag is omdat zij bang is voor meer invloed van Poetin. En ondertussen heeft de Nederlandse burger geen idee wat het inhoudt. Een kiesdrempel zorgt voor nodige druk om het volk op te roepen om te stemmen - vooral bij ons kabinet - maar wat is nou de meest strategische keuze? Onze correspondent legt het uit.

Prof. Wim Voermans tijdens de referendumhoorzitting in de Tweede Kamer (13 feb 2018): Een wet in werking laten treden, inclusief de intrekkingswet referendum, zonder dat er een referendum over gehouden kan worden, kan juridisch niet. Daarvoor zorgt artikel 8 van de Wet Raadgevend Referendum.