· 

Wat bleef er over van uw stem?

Na de verkiezingen op 16 maart is er bijna drie maanden gedaan over het vormen van een nieuw college. Wat opvalt is dat de christelijke partijen goed hebben onderhandeld. Zij domineren de komende vier jaar in het nieuwe college. Van de vijf nieuwe collegeleden zijn er drie afkomstig van de christelijke partijen. De wethouder uit de conservatieve hoek is aangeschoven bij de reeds zittende coalitie en de wethouder uit de behoudende lokale hoek heeft minder politieke invloed dan in de vorige bestuursperiode overgehouden als gevolg van de teruggang van zijn partij van negen naar vijf zetels.

 

Als je kijkt naar wat er met de stemmenwinst van OP is gebeurd, zie je in onderstaand overzicht dat het zittende college het gevolg is van het negeren van de verkiezingsbeweging c.q. verkiezingsuitspraak richting meer moderniteit. Ook zie je dat de politieke verhoudingen binnen het nieuwe college geen goede afspiegeling vormen van de verkiezingsuitslag en de verkiezingsbeweging die de inwoners hebben laten zien. Maar de opkomst was over de hele linie aan de lage kant, dat moet je hierbij wel meenemen. Daardoor winnen de conservatieve partijen relatief meer aandeel.

 

Met name de christelijke partijen hebben in het college nagenoeg tweemaal zoveel politieke invloed verworven als op basis van de verkiezingsuitslag redelijk uit te leggen zou zijn. Deze partijen hebben bij de verkiezingsuitslag qua stemmen en aantal zetels nagenoeg 30% van de kiezers achter zich gekregen. Maar na de maandenlange formatie resulteert dit in een politieke invloed in het college van maar liefst 60%. Dit is interessante informatie voor alle inwoners die zich afvragen wat er met hun stem is gebeurd? De les is dat meer inwoners de volgende keer de moeite moeten nemen te stemmen om een betere afspiegeling van de keuze van de inwoners en de verkiezingsuitslag in het college te krijgen.

Verkiezingsuitslag 16 maart 2022 overzicht en gevolgen collegevorming
Verkiezingsuitslag-gemeente-Papendrecht-
Adobe Acrobat document 251.2 KB