Lancaster Popeye

Vanuit verschillende luchtbases in Engeland stijgen in de nacht van 20 op 21 juli 1944 in totaal 147 Lancaster bommenwerpers en 11 Mosquito jachtvliegtuigen op voor een aanval op de olie-installaties in het Duitse Homberg. Boven de Noordzee wordt een formatie gevormd met achterin de “Popeye”, met vijf Engelse en twee Australische bemanningsleden.

 

Boven vijandelijk gebied is veel afweergeschut en het aantal Duitse nachtjagers dat de tegenaanval inzet is enorm groot. Twintig Lancasters, waaronder de “Popeye” keren niet terug. Op de terugweg wordt het vliegtuig door luchtafweer in brand geschoten. Boven Alblasserdam keert het toestel en stort uiteindelijk neer naast de rijksweg ter hoogte van het Oosteind (nu wijk Oostpolder). Het toestel explodeert, waarbij alle bemanningsleden om het leven komen.

 

Op een speciaal gedeelte van de Algemene begraafplaats in Papendrecht zijn de zeven omgekomen vliegers bijgezet, Flying Officier Colin Clarey in het midden, ook hier een eenheid vormend met zijn bemanning. Op de plaats waar de Lancaster is neergekomen zijn zeven bomen geplant en is een monument geplaatst.

De Klaroen, 29 juli 2020
De Klaroen, 29 juli 2020