Informatie over de plaatselijke effecten van het 5G-netwerk van de Telecom industrie

Dr.ir. Jan-Rutger Schrader: Ik ben ingenieur elektrotechniek, gepromoveerd aan de Universiteit Twente met als specialisatie micro-elektronica en communicatie-technologie. Vanaf mijn 10e jaar was ik al een computerfanaat. Na schooltijd mocht ik van de meester op de Commodore 64 schoolcomputer terwijl ze in de lerarenkamer zaten te vergaderen. De schoonmaakster kwam dan langs: ‘Jongen, ga toch buitenspelen.’ Maar ik wilde niets liever dan programmeren. Later had ik als één van de eersten een gsm telefoon, daarna de eerste smartphone, Nintendo Wii, alles. Ik werkte bij het research-lab van een grote multinational aan het ontwerp van elektronische circuits, voor de nieuwste generatie mobiele telefoons. Daar merkte ik op een gegeven moment een duidelijk effect op mijn gezondheid, van de elektromagnetische straling van draadloze apparatuur, zendmasten en elektronica. Vanaf dat moment wilde ik niet meer in de draadloze industrie werken. Ik heb daarna 7 jaar lang met veel plezier gewerkt bij een top onderzoeksinstituut als projectleider satelliet-elektronica.

 

Ondertussen dook ik in de wetenschappelijke onderzoeken naar straling en gezondheid, met stijgende verbazing bij het lezen van studie na studie. De controverse is groot, maar dat er geen wetenschappelijk bewijs zou zijn is niet waar. Er zijn alleen al zo’n 50 onafhankelijke studies die DNA-schade aantonen door de straling van mobieltjes. Onlangs werd dit nog bevestigd door de grootste Oostenrijkse zorgverzekeraar AUVA.

 

In 2011 heb ik JRS Electro Health / JRS Eco Wireless opgericht. Onze missie is om het leven van mensen te verbeteren door de elektromagnetische straling in de omgeving te verminderen. We bieden metingen aan, advies, en creëren elektronica die meetbaar minder straling afgeeft. De stralingsarme JRS Eco-wifirouter heb ik bedacht vanuit de vraag: ‘Hoe kun je wifi-straling verminderen zonder verlies van functionaliteit?’ Vanuit mijn kennis als ingenieur is de apparatuur zodanig ontwikkeld dat de vermindering in straling objectief meetbaar is met elektrotechnische meetapparatuur. Dit is een belangrijk onderscheid ten opzichte van vele andere bedrijven op dit gebied. JRS Electro Health is lid van VEMES (Vereniging Meetspecialisten Elektromagnetische Straling). Zo kunnen we samen werken aan het gezonder en schoner maken van onze leefomgeving.