· 

Zoek de dialoog, organiseer draagvlak voor asielopvang en trek de Spreidingswet in

Als plaatselijke politieke groepering in de gemeenteraad van Papendrecht spreken wij ons principieel uit tégen de Spreidingswet, en daarmee voor de intrekking ervan. Niet omdat wij onze verantwoordelijkheid als fractie of gemeente willen ontlopen, maar omdat wij fundamenteel geloven in de kracht en legitimiteit van het plaatselijke democratische bestuur.

 

De essentie van een gezonde democratie is dat besluiten worden genomen door de rechtstreeks gekozen volksvertegenwoordigers, die direct verantwoording afleggen aan de inwoners. Gemeenteraden vervullen die taak. De invoering van de Spreidingswet ondermijnt dit principe: het verschuift zeggenschap over gevoelige maatschappelijke opgaven naar een centrale (nationale) overheid die ver afstaat van de plaatselijke realiteit.

 

De argumenten die worden aangevoerd ter rechtvaardiging van deze centralisatie – zoals het zogenaamd voorkomen van chaos – vinden wij stuitend en zorgwekkend. Ze impliceren dat het plaatselijke (gemeente-)bestuur niet capabel of betrouwbaar genoeg zou zijn om in overleg met inwoners tot verantwoorde besluiten te komen.

 

In werkelijkheid is het precies dit soort centralisatie dat het vertrouwen van burgers in de overheid uitholt. Wanneer landelijke instituten dwingend optreden wordt de afstand tussen burger en bestuur vergroot, terwijl gemeenten vervolgens de onvrede plaatselijk moeten opvangen zonder dat zij de ruimte hebben gekregen om het beleid zelf vorm te geven. De plaatselijke politiek en de gemeente mogen de spreekwoordelijke ‘klappen’ opvangen.

 

Onafhankelijk Papendrecht staat voor een overheid die dicht bij de mensen staat. Dat betekent tevens: ruimte voor verschil, ruimte voor maatwerk en ruimte voor politieke keuzes die plaatselijk worden gedragen. Het moet dus mogelijk zijn dat een gemeente – met instemming van zijn gemeenteraad – tot een ander besluit komt dan het Rijk zou wensen. Dat is geen bewijs van zwakte, maar juist het bewijs van een levendige plaatselijke democratie.

 

Echt verantwoordelijkheid nemen betekent ook het gesprek met inwoners niet uit de weg gaan. Het is onaanvaardbaar dat gemeentebestuurders zich blijkbaar liever achter landelijke dwang verschuilen dan in dialoog durven te gaan met de leden uit hun eigen gemeenschap (de inwoners). Wij roepen de Regering daarom op terug te keren naar het principe van vertrouwen in de plaatselijke democratie.

 

Organiseer asielopvang ‘van onderop’, dus vanuit de gemeente via de provincie naar het Rijk. Zoek de dialoog en zorg eerst voor draagvlak in de plaatselijke samenleving alvorens tot besluitvorming over te gaan. Maak een begin met het creëren van maatschappelijke steun voor asielopvang en doe dat door daarvoor eerst voldoende draagvlak in de plaatselijke samenleving en bij de inwoners te organiseren.

 

Transparantie ontbreekt nog steeds

De afgelopen jaren heeft Onafhankelijk Papendrecht herhaaldelijk aandacht gevraagd voor de noodzakelijke transparantie in dit dossier, omdat wij van mening zijn dat inwoners moeten kunnen volgen én begrijpen waarom besluiten worden genomen. Als dat in het verborgene van de geheimhouding gebeurt, weet niemand ervan en dat is niet goed voor de plaatselijke democratie. Vandaar dat wij altijd hebben bepleit plenair het debat met elkaar aan te gaan.

 

Ook zijn wij nooit ingegaan op uitnodigingen van het College om geheime vergaderingen bij te wonen of in het geheim zienswijzen in te sturen. Simpelweg omdat dan een register getekend moet worden waardoor je als raadslid de facto monddood gemaakt wordt. Die handelswijze is schadelijk voor het bestuursorgaan gemeenteraad. De wetgever heeft het zo ook niet bedoeld. Maar dit is aan het begin van deze bestuursperiode wel gebeurd in het politiek bestuur van onze gemeente. Onafhankelijk Papendrecht heeft hiervoor gewaarschuwd en er zelf uit principiële, staatsrechtelijke en politiek-bestuurlijke overwegingen nooit aan meegedaan.

 

Onafhankelijk Papendrecht kiest principieel voor de belangen van de inwoners. Hieronder een aantal links naar artikelen die het bewijs leveren. Openheid, transparantie en eerlijkheid zijn essentieel voor herstel van het vertrouwen in bestuur en overheid.

Links naar artikelen