Tekst
OP -algemene beschouwingen 2016.pdf
Adobe Acrobat document 359.7 KB
motie 1
Motie-OP Rotonde Vrijheer van Eslaan.pdf
Adobe Acrobat document 265.5 KB
Motie 3
Motie-OP Parkeerbeleid centrum.pdf
Adobe Acrobat document 261.6 KB
motie 2
Motie-OP Tunnel N3.pdf
Adobe Acrobat document 258.0 KB
Motie 4
Motie-OP Gratis bloedtests C8 DuPont.pdf
Adobe Acrobat document 691.9 KB

Papendrecht, 8 juli 2016

 

Gemeenteraad Papendrecht stemt tegen motie bloedtest inwoners

 

De gemeenteraad van Papendrecht heeft donderdag jl. tegen een motie gestemd die inwoners van Papendrecht de gelegenheid zou bieden hun bloed te laten onderzoeken op de stof C8/PFOA. De motie was ingediend door Onafhankelijk Papendrecht (OP). Aanleiding voor de motie was de grote maatschappelijke onrust die is ontstaan nadat is gebleken dat de fabriek van DuPont/Chemours decennia lang de uiterst giftige stof C8 (Perfluoroctaanzuur) heeft uitgestoten in de de grond, in de lucht en in het water. De fabriek van DuPont staat op grondgebied van Dordrecht, maar grenst aan de gemeenten Sliedrecht en Papendrecht.

 

Uit onderzoeken in de Verenigde Staten blijkt, dat werknemers die met de stof hebben gewerkt en omwonenden van fabrieken die de stof uitstoten ernstige gezondheidsschade daarvan hebben of kunnen (gaan) ondervinden. Dat was aanleiding voor het RIVM om een onderzoek te starten, dat volgend jaar gereed zal zijn. Uit dat onderzoek volgt al wel, dat de giftige stof terecht kan zijn gekomen in een aantal postcodegebieden in Papendrecht, gelegen schuin tegenover de fabriek. Het onderzoek van het RIVM laat echter mogelijke gezondheidsschade van omwonenden buiten beschouwing. Dat laatste was aanleiding voor de motie.

 

Eerder had de gemeenteraad van Dordrecht unaniem ingestemd met een vergelijkbare motie om bloedonderzoek juist wél mogelijk te maken voor inwoners van Dordrecht die dat onderzoek zelf niet kunnen bekostigen. In navolging daarvan heeft de fractie van Onafhankelijk Papendrecht (OP) een motie ingediend om datzelfde toe te staan voor de omwonenden in Papendrecht.

 

Niet één andere politieke partij kon zich vinden in de motie van Onafhankelijk Papendrecht (OP), zodat deze werd verworpen. “Een betreurenswaardige gang van zaken”, zo meent Ruud Lammers, fractievoorzitter van Onafhankelijk Papendrecht. “Er komt steeds meer belastende informatie over de stof C8/PFOA naar boven. Als de motie was aangenomen dan hadden omwonenden die buiten het onderzoek van het RIVM vallen maar die wel in het risicogebied wonen, hun bloed gratis op aanwezigheid van de zeer zorgwekkende stof C8 kunnen laten testen. Zo’n bloedtest kost ongeveer € 85,- per persoon, er zijn mensen die dat niet kunnen betalen.  Jammer dat andere partijen hun kop in het zand steken en hierin geen verantwoordelijkheid hebben willen nemen”,  aldus Ruud Lammers.

Persbericht gratis bloedtests C8
0056 Persbericht OP inzake gratis bloedt
Adobe Acrobat document 330.3 KB
AD Drechtsteden maandag 11 juli 2016
AD Drechtsteden maandag 11 juli 2016