· 

Kritische vragen over de ´slimme stad´

In de Andere Krant van 10 augustus 2024 stond te lezen dat duizenden ambtenaren van gemeentes, ministeries, ngo’s en andere instanties achter de schermen druk doende zijn met de het aanleggen van de infrastructuur en voorbereidingen te treffen voor de komst van de zogenaamde ’15-minutensteden’ waar de bevolking straks in komt te wonen.

 

1) Wat is de stand van zaken van dit moment in Papendrecht als het gaat om de invoering van tal van maatregelen in het kader van de komst van de zogenaamde ‘smart city’?

 

In het artikel wordt nader ingegaan op een aantal hiermee verband houdende zaken. Het gaat bijvoorbeeld om de invoering van ‘zero-emissie zones’, waarbij het traditionele verkeer wordt verbannen, de vervanging van verkeersregelinstallaties door zogenaamde intelligente verkeersregelinstallaties, ‘smart’ stoplichten die contact kunnen maken met mobiele telefoons in de auto’s, plaatsing van camera’s met ‘Automatic Number Plate Recognition’ (automatische nummerbord herkenning) in de openbare ruimte, we kennen ze al van de parkeergarages, en de invoering van speciale voertuigen en software voor de handhaving ervan.

 

In de openbare ruimte komen overal camera’s te hangen die toegerust zijn op gezichtsherkenning, dat kan zelfs door de voorruiten van auto’s heen. Lantaarnpalen worden vervangen door slimme lantaarnpalen en deze krijgen een internetverbinding zodat ze kunnen communiceren, via 4G en 5G, met datacenters, alwaar AI (kunstmatige intelligentie) wordt toegepast op de binnenkomende data. Het gaat om data als GPS, video en audio. Controle en handhaving gebeuren met behulp van AI en algoritmes, waar nog nieuwe wetgeving voor benodigd is om het te laten functioneren.

 

Los van al deze ontwikkelingen kunnen we de vraag stellen of de burger (de inwoners van onze gemeente) hiervan op de hoogte zijn (gebracht?) en wat het gemeentebestuur hiermee van plan is? Voor probleemwijken kunnen al deze technieken worden ingezet om controle tot achter de voordeur mogelijk te maken, ook zonder dat de bewoners er erg in hebben. Maar waarom zou de overheid alleen ‘probleemwijken’ onder de loep nemen?

 

2) De vraag die wij hebben is in hoeverre het gemeentebestuur (College) van mening is dat dit een goede ontwikkeling is, waar de gemeente Papendrecht van harte aan meedoet?

3) En de vraag is ook hoe al deze nieuwe technologische ontwikkelingen zich verhouden tot de privacy van onze inwoners?

4) Heeft de gemeente al een alternatief antennebeleid ontwikkeld of in het bestaande antennebeleid rekening met al deze nieuwe ontwikkelingen gehouden?

5) En worden de privacyregels daarbij ook meegenomen? Is het College op de hoogte van recente visies omtrent deze zaak bij de Autoriteit Persoonsgegevens?

 

De geplande zendmast aan de Parkweg krijgt ook een rol bij het dataverkeer via 4G en 5G en nieuwe inzichten die kritisch staan ten opzichte van de stralingsnorm geven aan dat het niet ondenkbaar is dat (net als in het PFAS dossier) normen zullen worden aangescherpt, waardoor zendmasten niet te dicht op woonwijken gebouwd mogen worden.

 

6) Is het niet het overwegen waard om de geplande zendmast aan de Parkweg derhalve te verplaatsen naar een gebied waar geen woonwijken aangrenzend zijn? Een bekend spreekwoord luidt ‘Voorkomen is beter dan genezen’.

 

Het zou bij voldoende belangstelling in de raad geen kwaad kunnen hierover eens verder met elkaar van gedachten te wisselen. De technologische ontwikkelingen gaan in een rap tempo en er zijn ontwikkelingen waarvan wij denken dat die op weerstand zullen stuiten. Denk aan gezichtsherkenning in de openbare ruimte en de daarbij behorende inbreuk op de privacy. Een systeem dat wordt opgezet voor surveillance kan in de verkeerde handen gemakkelijk ontsporen.

 

7) Worden er in Papendrecht voldoende checks-and-balances ingebouwd zodat het niet de verkeerde kant opgaat (denk aan China). Kan het College hiervan voorbeelden geven?

Printbare versie brief
OP -vragen over de 'smart city' in Papen
Adobe Acrobat document 130.9 KB