Als we kijken naar het Advies herziene aanvraag omgevingsvergunning PFAS Lozingen Chemours Netherlands dan staat daarin te lezen dat de ecotoxicologische informatie ontbreekt, dat BBT‐conformiteit niet is aangetoond en dat de herkomst en ontstaanswijze van de stoffen TFA, PFPrA, TFPrA en DFA onduidelijk zijn. De brief spreekt van opvallend veel ‘open eindjes’.
De Tweede Kamer riep onlangs op te onderzoeken of Chemours Dordrecht toch maar beter niet gesloten kon worden? Het kabinet zag echter geen juridische mogelijkheden om de uitstoot van PFAS door Chemours te beëindigen. Wel wilden minister Tieman en staatssecretaris Aartsen komen tot een intentieverklaring met Chemours en afspraken maken met het bedrijf over een verdere, bovenwettelijke PFAS-aanpak. De minister en staatssecretaris met waterstaat en milieu in hun portefeuille onderzochten in opdracht van de Tweede Kamer of er juridische mogelijkheden zijn de PFAS productie van Chemours in Dordrecht te beëindigen. PFAS is een verzamelnaam van zeer schadelijke chemische stoffen die niet afbreekbaar zijn in het milieu en gevaarlijk zijn voor de gezondheid van mens en dier. In een brief aan de Tweede Kamer concluderen de bewindslieden dat er momenteel ‘weinig tot geen juridische aanknopingspunten zijn om op rechtmatige wijze een bedrijf geheel of gedeeltelijk (tijdelijk) stil te leggen’.
Op gemeentelijk niveau hebben wij op 7 november vorig jaar een motie ingediend over toepassing van de best beschikbare technieken bij het opruimen van PFAS, teneinde toe te werken naar de gewenste 'BBT-conformiteit' als beschreven in de brief van de Inspectie Leefomgeving en Transport. Hier kunt u de motie lezen.

Al in 2018 deed het provinciebestuur een dringende oproep aan de chemie om het lozen te staken. Dat is zeven jaar geleden en feitelijk is er nog niet veel veranderd. We stellen vast dat de bevoegde gezagen niet in staat zijn gebleken de lozingen te stoppen en te besluiten tot toepassing van de best beschikbare technieken. Het vertrouwen van de inwoners brokkelt hierdoor steeds verder af. Met een beleid van kleine stapjes komen we altijd te laat.