· 

OP presenteert ook plan voor tiny houses in de Vriesenpolder

De gemeente mag volgend jaar meer huur- en koopwoningen toewijzen aan de eigen inwoners. Er komt meer ruimte om huur- en koopwoningen toe te wijzen aan de eigen inwoners en aan mensen met een cruciaal beroep. De gemeente kan nu al 50% van de beschikbare huurwoningen toewijzen op basis van economische of maatschappelijke binding. Binnen die 50% mag maximaal 25% worden toegewezen aan mensen met een lokale binding. Dat geldt ook voor koopwoningen. De gemeente mag naast huurwoningen ook koopwoningen tot de NHG-grens (€ 355.000 in 2022) gaan toewijzen. Door de krapte in de woningensector kunnen starters vaak in de eigen gemeente geen betaalbare woning vinden, omdat de prijzen de pan uit rijzen doordat er fors wordt overboden. Ook senioren kunnen geen geschikt appartement vinden als ze willen doorstromen. We moeten samen een beweging op gang brengen.

 

Concreet voorstel nr.2: start met de bouw van Tiny Houses in de Vriesenpolder

De krapte in de woningsector in Papendrecht is heel goed merkbaar. Vandaar een concreet voorstel van onze fractie om Tiny Houses te gaan bouwen in de Vriesenpolder ten noorden van de A15. Natuurlijk weten wij dat wij (als gemeenteraadsfractie) niet over de uitvoering van beleid gaan, maar we denken wel graag met u mee! En waar we processen kunnen versnellen willen we graag een helpende hand bieden. Want de locatie lijkt volgens ons al jaren perfect geschikt te zijn voor deze woonvorm. Eerder hebben we hier ook al eens aandacht voor gevraagd. Een aantal criteria lijken in dit opzicht van belang: (1) Het bestemmingsplan moet de functie wonen betreffen; (2) Er dient een investeerder in beeld te zijn (de gemeente, de woningstichting of particulieren); (3) Een wooncoöperatie; (4) Laat mensen zelf hun Tiny House bouwen.

Ruim een jaar geleden, op 3 juni 2021, hebben wij hier ook al eens aandacht voor gevraagd tijdens het Vragenkwartier. Wat onze fractie betreft moeten we nu van start gaan. Voorbeelden van zo’n aanpak:

Afbeelding van wooncommunity Tiny Houses
Afbeelding van wooncommunity Tiny Houses
Voorstel nr.2 Tiny Houses Vriesenpolder
20221117 OP -voorstel nr.2 start met bou
Adobe Acrobat document 405.8 KB

Tiny Houses

Meer mensen = minder ruimte per persoon. Gelukkig zijn daar slimme oplossingen voor, zoals de opvouwbare auto’s van architect Kent Larson en de Tiny Houses van pionier Marjolein Jonker. Marjolein: “Kleiner wonen is goed omdat het je focus verlegt van materialisme, naar vrijheid en duurzaamheid. Het is de weg van het hart en kiezen voor dat waar je echt gelukkig van wordt: geen spullen, maar verbinding met mens en natuur. Klein wonen is een leuke, behapbare manier om je steentje bij te dragen aan een schonere en gezondere aarde én tegelijkertijd je vrijheid te vergoten!"

Artikel in Het Kontakt 23 november 2022
Artikel in Het Kontakt 23 november 2022

De Klaroen 19 oktober 2022
De Klaroen 19 oktober 2022

Afbeeldingen: met dank aan de heer Marino