Onafhankelijk Papendrecht (OP) heeft het lokale asielbeleid in deze bestuursperiode vooral beïnvloed door de volgende interventies:
1. Afdwingen van openbaar debat
OP diende meerdere moties in en vroeg een interpellatiedebat aan om de opvang- en locatiekeuzes uit de sfeer van besloten vergaderingen weg te halen. Hoewel die moties telkens door de coalitie werden weggestemd, leidde de vasthoudendheid van OP ertoe dat over incidenten bij de opvang Seringenstraat alsnog Kamervragen werden gesteld en de discussie in de openbaarheid kwam.
2. Bijdragen aan de langetermijnvisie vluchtelingenopvang
In september 2024 werd een gemeentelijke langetermijnvisie op opvang unaniem aangenomen, met als uitgangspunten voor 50–100 vluchtelingen per locatie. OP stemde hiermee in – na aanvankelijk een voorkeur voor kleinschaligere opvang (20–25) aangegeven te hebben. Daarmee kwam er meer lijn in de capaciteitseisen in plaats van ad hoc besluiten per locatie.
3. Mobiliseren van inwoners en vergroten van politieke druk
Met een petitie van bijna 2.000 handtekeningen tegen een tweede opvanglocatie (Weteringsingel) en kritische vragen over ingekorte inspreektijden en het ontbreken van wethouders, dwong OP de raad om procedurele en inhoudelijke verantwoording af te leggen over locatiekeuzes en participatie van inwoners.
4. Voortdurende scherpte op landelijke asiel discussie
OP koppelde het lokale debat aan kritiek op ‘Haags wanbeleid’ en pleitte voor strengere landelijke regels (zoals in Denemarken), het voorkomen van “aanzuigende werking” en het bouwen van extra woningen als compensatie voor opvanglocaties. Zo houdt de fractie zowel de gemeente als het ministerie scherp op de grotere contouren van het asielvraagstuk.
Hoewel OP zelden een meerderheid behaalt, zet de partij via moties, inspraakacties en inwonersmobilisatie en -participatie belangrijke punten op de agenda. Ze zorgde voor vastgelegde opvangnormen, een grotere transparantie in het debat en blijvende aandacht voor zowel het lokale draagkracht vermogen, de opvang passend bij de schaal van Papendrecht (kleinschaligheid als richtinggevende norm) als de nationale asielproblematiek.
Standpunten
In 2023 waren er ook vragen en artikelen in de media

