· 

Standpunt SGP over vrouwen achterhaald

De SGP fractie, afdeling Papendrecht
De SGP fractie, afdeling Papendrecht

Vrouwen mogen sinds 2006 lid zijn van de SGP. Vrouwen mogen zich ook sinds 2013 verkiesbaar stellen voor de partij. Dat ging allemaal niet vanzelf. Jarenlang procedeerde het bureau Clara Wichmann[1] tegen de uitsluiting van vrouwen en het bureau werd in het gelijk gesteld bij het gerechtshof in Den Haag. De SGP discrimineert vrouwen, was het oordeel. Daar ging de SGP tegen in beroep bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM). Het recht van vrouwen, vond de partij, botste met hún mensenrechten – vrijheid van meningsuiting, godsdienst en vergadering. Het EHRM vond van niet: de partij moest de statuten aanpassen en vrouwen stemrecht geven – actief én passief. De vrucht van de emancipatie[2].

 

In het beginselprogramma van de SGP komt niet te staan dat vrouwen binnen de partij zelf mogen weten of ze politiek actief willen worden. Op het SGP-congres in Nieuwegein, dat afgelopen zaterdag plaatsvond, stemde een meerderheid van de aanwezige kiesverenigingen tegen een aanpassing van het beginselprogramma. Daarin staat nu en blijft staan dat het vrouwenkiesrecht voortkomt uit ,,een revolutionair emancipatiestreven” en ,,in strijd met de roeping van de vrouw”.

 

De SGP Vlissingen deed het voorstel om de tekst van het beginselprogramma te wijzigen, omdat deze volgens de afdeling niet meer in lijn is met de juridische en politieke praktijk. In Vlissingen werd in 2014 de eerste vrouw voor de SGP actief. Dit gebeurde nadat de SGP door de Hoge Raad was gedwongen om de kieslijsten ook voor vrouwen open te stellen.

 

De afdeling Vlissingen had voorgesteld in het beginselprogramma op te nemen dat de vraag of vrouwen voor de SGP actief mogen worden ,,verschillend beoordeeld wordt in onze achterban”. SGP-vrouwen zouden in hun ,,eigen consciëntie” moeten overwegen of ze zich kandidaat willen stellen, ,,met inachtneming van haar door God gegeven plaats”. Zelfs dit compromisvoorstel, wat tegemoet moest komen aan conservatieve afdelingen in de partij, werd door het partijbestuur afgeraden en daarom op het congres verworpen.

 

De gevoelige discussie binnen de partij over het vrouwenstandpunt is allerminst voorbij, want de SGP afdeling Vlissingen zet het plan om een vrouw te kandideren voor de volgende Tweede Kamerverkiezingen waarschijnlijk gewoon door, zo was te lezen in NRC Handelsblad en andere media. Naar aanleiding van dit standpunt hebben wij de volgende vier vragen.

 

Vraag 1:

Wat is de opvatting van het College van B&W over dit standpunt van de SGP?

Vraag 2:

 

 

Heeft dit standpunt eventueel nog consequenties voor deelname van vrouwen aan de cursus Politiek Actief, die van gemeentewege wordt georganiseerd om burgers bij de plaatselijke politiek te betrekken?

Vraag 3:

Er zit een wethouder namens de SGP in het College van B&W. Zijn de onderlinge verhoudingen nog steeds prima? Of levert dit standpunt van de SGP toch enige wrijving en/of gespannen onderlinge verhoudingen op?

Vraag 4:

Is het College van B&W van plan om in het openbaar afstand te nemen van dit standpunt, omdat de gemeente Papendrecht van mening is dat zowel vrouwen als mannen geschikt zijn om actief te zijn (en te worden) in de plaatselijke politiek?

 


[1] https://clara-wichmann.nl/

[2] eman·ci·pa·tie (de; v) het toestaan of verwerven van gelijke rechten aan/door een groep die was achtergesteld: de emancipatie van de vrouw

Printbare versie brief
OP -Brief over vrouwenstandpunt SGP ex-A
Adobe Acrobat document 183.1 KB