· 

Vervuiling door PFAS is een giftige nalatenschap voor generaties na ons


Per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS) zijn chemische stoffen die een negatief effect hebben op milieu en gezondheid. Onafhankelijk Papendrecht heeft in augustus (2023) aan het toxicologisch laboratorium van de Vrije Universiteit opdracht gegeven om het Papendrechtse kraanwater opnieuw op de aanwezigheid van PFAS te analyseren. De uitkomsten van het onderzoek geven aan dat er nog steeds PFAS in het drinkwater zitten, zij het in geringe hoeveelheden. Het drinkwater voldoet aan de aangescherpte normen. Drie jaar gelden was de 'veilige' norm nog 150 ng PFAS per liter drinkwater. Nu is die 'veilige' norm op 4,4 ng PFAS per liter drinkwater gesteld. Drie jaar geleden bevatte het drinkwater van Papendrecht nog 21 ng PFAS per liter, nu is dat minder dan 1 ng PFAS per liter. De 'veilige' norm is de afgelopen jaren dus flink naar beneden bijgesteld. Door nieuwe zuiveringstechnieken toe te passen bevat het drinkwater op dit moment minder PFAS, al zitten er nog steeds 'forever chemicals' in ons drinkwater.

Oproep beleggers te stoppen met PFAS
De Volkskrant
Artikel Volkskrant 16-11-2023.pdf
Adobe Acrobat document 2.3 MB
Pfas-zaak in Dordrecht werpt licht op toenemend gevaar giftige stoffen
De Andere Krant
DAK23_36_Online.pdf
Adobe Acrobat document 4.4 MB

Links naar artikelen via de afbeeldingen.