· 

Chemours aansprakelijk voor milieuschade

Chemische fabriek Chemours in Dordrecht is deels aansprakelijk voor schade die gemeenten in de omgeving hebben geleden door vervuiling met pfas. Dat heeft de rechtbank Rotterdam bepaald in een tussenvonnis in een civiele zaak. De rechter oordeelde dat Chemours en voorganger DuPont bij het aanvragen van vergunningen belangrijke informatie over de schadelijkheid van de uitstoot hebben achtergehouden. De rechtszaak was aangespannen door de gemeenten Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Molenlanden. Nu de rechtbank de gemeenten op belangrijke punten in het gelijk heeft gesteld ligt de weg naar een schadevergoedingsprocedure open. De gemeenten willen de kosten die voortvloeien uit de verontreiniging op Chemours verhalen. Dan gaat het om bodem- en gezondheidsonderzoeken en financiële schade door de bodemverontreiniging. Deze zaak staat in principe los van procedures die omwonenden hebben aangespannen, maar kan daarbij wel een rol gaan spelen. Meer hierover op de website van de NOS.

De Sliedrechtse actiegroep Gezondheid vóór Alles organiseerde op woensdagavond 6 september 2023 een film- en discussieavond in de filmzaal van ASVZ De Merwebolder in Sliedrecht met als hoofdthema de film Dark Waters. Deze film gaat over de zware PFAS vervuiling in de directe omgeving van de Dupont fabriek in Parkersburg, West Virginia, USA. Deze film geeft niet alleen een goed beeld van de langdurige juridische strijd door advocaat Robert Bilott, maar ook van de manier waarop Dupont destijds daar met de gezondheids- en milieuklachten van de omwonenden en overheden omging. Na afloop vond een forumdiscussie plaats. Een fragment hiervan ziet u hierboven.

In De Volkskrant van 16 november 2023 stond onderstaand artikel.

Huiverig voor claims roepen grote beleggers bedrijven op om te stoppen met productie PFAS
Artikel Volkskrant 16-11-2023.pdf
Adobe Acrobat document 2.3 MB