· 

Tieners in Europa hebben hoge concentraties PFAS in hun bloed

Tieners in Europa hebben hoge concentraties PFAS in hun bloed, vooral Zweedse, Franse en Noorse, zo blijkt uit een biomonitoringsstudie van de EU bij mensen. De reden voor deze hoge niveaus? Een grote inname van eieren, vis, orgaanvlees - en plaatselijk geproduceerd voedsel.

 

PFAS zijn alomtegenwoordig en kunnen worden aangetroffen in bijna alle mensen, met inbegrip van jonge kinderen en tieners. Volgens een grootschalig humaan biomonitoringsonderzoek, HBM4EU, zijn PFAS aangetroffen in het bloed van tieners in alle negen van de onderzochte Europese landen. Meer dan 14 procent van de monsters overschreed de gezondheidsrichtlijnen van de Europese voedselwaakhond, EFSA.

 

In het kader van het HBM4EU-project zijn veel verschillende chemische stoffen beoordeeld bij een groot aantal leeftijdsgroepen. Wat tieners en PFAS in het bijzonder betreft, werden tussen 2014 en 2021 in negen landen monsters genomen bij 2000 tieners tussen 12 en 18 jaar: Noorwegen, Zweden, Slowakije, Slovenië, Griekenland, Spanje, Duitsland, Frankrijk en België.

 

Van deze landen hadden de Zweedse tieners het hoogste PFAS-gehalte in hun bloed: 12,31 microgram per liter. Franse tieners kwamen op de tweede plaats met 11,26 microgram per liter, en Noorwegen kwam op de derde plaats met 10,83 microgram per liter. Slechts in één van de onderzochte landen hadden tieners lagere PFAS-waarden in hun bloed dan de gezondheidsaanbeveling van de EFSA van 6,9 microgram per liter: Spanje, met 5,09 microgram per liter.

Tieners en Pfas
Tieners in Europa hebben hoge concentrat
Adobe Acrobat document 410.4 KB
Rapport
HBM4EU-Policy-Brief_PFAs.pdf
Adobe Acrobat document 325.1 KB