· 

Winkelopenstelling op zondag

Op 7 maart zei Sophia de Keizer, lijsttrekker van VVD Papendrecht en nu wethouder: “Wat mij betreft halen we dit onderwerp van de zondag winkelopenstelling juist uit de politiek. Laten we vooral niet elkaars wil opleggen, laten we elkaars verschillen omarmen. Als VVD’er houd ik niet van regels en bemoeienis. Hoe u uw zondag invult dat bepaalt u lekker zelf. We leven in een vrij land.

 

En nu zie hier: een draai van de VVD. Er ligt nu een voorstel voor opening van slechts 4 uurtjes.
Regeltjes… bemoeienis en zeker geen eigen invulling van de inwoners van hun zondag. 

Vervolgens is er ook een wijziging van het eerder standpunt van de VVD voor de verkiezingen, openstelling voor alle winkeliers naar nu alleen de levensmiddelen en bouwmarktondernemers. 

Heeft de VVD niet geluisterd naar de woordvoerders van de levensmiddelen, die zeiden dat vier uur op zondag openstelling logistiek en financieel ook niet wenselijk is?

 

OP is zoals al eerder aangegeven voor winkelopenstelling voor alle winkeliers en heeft daar goede argumenten voor. Ten eerste de zondagsrust, ten tweede het democratisch argument, ten derde het argument van ondernemers en als laatste argument de vrijheid van inwoners en ondernemers om zelf hun tijd in te delen, hoe men zelf wil.

 

Het eerste argument de zondagsrust. En OP zegt dit met het grootste respect. Uit onderzoek en uit een uitspraak van de rechter in Tilburg over geluidsoverlast van de kerkklokken blijkt dat de zondagsrust veelvuldig wordt verstoord door te harde kerkklokken, die boven de 80 decibel op zondag te horen zijn. Veel inwoners vinden dit storend op hun uitslaapochtend op zondag en deze inwoners gaan graag zondags iets anders doen.

 

Ten tweede het democratisch argument. Het blijkt uit een onderzoek van OCD onderzoekscentrum Drechtsteden, aangevraagd door D66, PvdA en VVD, dat een ruime meerderheid van de inwoners van Papendrecht voor winkelopenstelling op elke zondag is.

 

Ten derde het argument van de ondernemers. Vijf van de zes levensmiddelenwinkels heeft aangegeven om zondags open te willen van 12 tot 18h. De argumenten waren, dat het jongeren de kans geeft om op zondag te werken, tevens dat inwoners anders naar andere gemeenten gaan en daar de omzet verhogen en ook dat er steeds meer bezorgers van online diensten op zondag door onze straten rijden. Het argument van de kleine ondernemers dat zij omzet missen door deze openstelling zien wij niet, aangezien zij ook kunnen besluiten open te gaan op zondag en deze winkeliers anders ook hun omzet zouden missen aan winkels in bijvoorbeeld Dordrecht.

 

Als vierde argument heeft OP, dat wij het ook belangrijk vinden, dat inwoners en ook winkeliers zelf mogen bepalen hoe zij hun zondag indelen. Niet te veel regeltjes, geen betutteling van de overheid in wat mensen wel of niet mogen doen. Voor de een is dat naar een kerk gaan, voor een ander naar een restaurant en weer een ander gaat klussen op zondag of gaat winkelen. Het standpunt van OP is dat wij een volledige winkelopenstelling op zondag willen van alle winkeliers.

Inbreng door Karel Spitsbaard

Amendement nr. 1
8.A1 Amendent Koopzondag alle winkels de
Adobe Acrobat document 181.8 KB
Amendement nr. 2
8.A2 Amendent Koopzondag levensmiddelen
Adobe Acrobat document 181.9 KB

Initiatiefvoorstel vierde wijzigingsverordening winkeltijden
Voorstel Initiatiefvoorstel VVD Vierde w
Adobe Acrobat document 62.8 KB