· 

Het PFAS-schandaal

Klik op de afbeelding om de uitzending te zien

Zembla - Het PFAS-schandaal - In Zeeland is het water zo ernstig vervuild geraakt met giftige PFAS-stoffen, dat er geen vis meer gegeten mag worden uit de Westerschelde. Vorig jaar ontstond in België grote commotie toen bleek dat chemiebedrijf 3M in Antwerpen jarenlang enorme hoeveelheden PFAS in de Schelde heeft geloosd. Dit leidde tot een parlementair onderzoek en het stilleggen van de fabriek. Tot nu toe wezen alle vingers naar 3M, maar ondanks het ingrijpen bij dit bedrijf wordt het PFAS-gehalte in de Westerschelde niet minder. Hoe kan dat? Zembla volgt het PFAS-spoor en ontdekt een andere belangrijke bron van de PFAS-vervuiling, met grote gevolgen voor Nederland.

De fractie van Onafhankelijk Papendrecht (OP) vraagt sinds 2015 keer op keer aandacht voor de extreem nadelige effecten op de volksgezondheid van het PFAS-schandaal. De afgelopen jaren is er veel onderzoek verricht; er zijn contacten gelegd met kritische groepen in Amerika, Italië en Frankrijk; er zijn talloze brieven verstuurd, vragen gesteld en onderzoeken gedaan. Chemours is aansprakelijk gesteld. OP heeft het Papendrechtse drinkwater laten testen op PFAS. Recent zijn de resultaten van het moestuin onderzoek door het RIVM gepubliceerd. En deze week heeft het onafhankelijke onderzoeksjournalistieke programma Zembla (BNNVARA) een kritische uitzending op televisie gebracht, waarin duidelijk wordt gemaakt dat er immense problemen zijn met PFAS in de Westerschelde terwijl deze PFAS ook afkomstig is uit Dordrecht (van de Chemours fabriek). Een paar jaar terug heeft OP onderzoek gedaan bij de gemeente, de provincie Zuid-Holland, de OZHZ en DCMR en kwam er toen achter dat afval afkomstig van Chemours in Dordrecht naar Indaver in Antwerpen werd vervoerd om daar verwerkt te worden. Nu blijkt dat dit 'verwerken' eerder het lozen van PFAS heeft betekend. PFAS zijn zogenaamde 'forever chemicals', dat zijn chemische stoffen die niet afbreekbaar zijn in het milieu; ze hopen zich op in het lichaam van mens en dier en kunnen niet worden verwijderd. Aldaar verstoren ze het immuunsysteem en kunnen ze tot verschillende vormen van kanker leiden. Via onderstaande links is meer informatie te vinden. Ook hebben we een dossier aangelegd dat via deze link te raadplegen is.