· 

Documentaire over het verhaal achter de aanpak van Covid-19

Ontdek in deze indringende documentaire het verhaal achter de aanpak van Covid-19, gezien door de ogen van statisticus en sociaalgeograaf Maurice de Hond. Met een diepgaande blik ontrafelt deze film de vraag die velen bezighoudt: “Waarom hebben toonaangevende gezondheidsorganisaties zoals de WHO en het RIVM de luchttransmissie van Covid-19 zo lang ontkend?” Aan de hand van uitgelekte interne notities van het RIVM, toont De Hond aan dat de misstappen in het coronabeleid, tot vele onnodige slachtoffers in Nederland hebben geleid. De documentaire bereikt een hoogtepunt wanneer een klokkenluider een schokkende onthulling doet over de samenhang van het verborgen houden van de oorsprong van Covid-19 in Wuhan en het ontkennen van transmissie door de lucht via aerosolen. "Dood door schuld?” werpt met een scherpe terugblik een bijzonder licht op de pandemie, die de wereld in zijn greep hield. Hieronder de trailer van deze documentaire.

16 april 2024 Theater Figi in Zeist: première documentaire. Voorafgaande aan de documentaire: een panelgesprek over de inhoud van de documentaire en de vraagtekens over het optreden destijds van de wetenschap en de media.

Nadat de WHO ten aanzien van aerosolen haar standpunt ingrijpend heeft gewijzigd, is dat ook gebeurd door het CDC in de VS (de Amerikaanse variant van het RIVM). Naar aanleiding daarvan is er een groot artikel in de New York Times verschenen over de basis van de fouten rondom de verspreiding van het virus en hoe men heeft geweigerd het verkeerde standpunt te veranderen. Het is een teken hoezeer in de Westelijke wereld breed onderkend wordt, dat de verspreiding van het virus op een andere manier gaat dan de WHO en de landelijke organisaties, zoals het RIVM, aangaven, namelijk dat het virus zich via grote druppels op korte afstand verspreidt. Met alle gevolgen van dien (zoals ook grote uitbraken in zorginstellingen), en onnodige maatregelen met weinig effect, maar grote nevenschade: het is nu bewezen en geaccepteerd dat het virus zich voor het overgrote deel verspreidt via inhaleren van zwevende deeltjes, zowel op korte als lange afstand.