· 

OP stelt vraag over de invoering van de Omgevingswet

Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) heeft volgens ICT-experts de Eerste Kamer verkeerd geïnformeerd over de Omgevingswet. De CDA’er wekte in de beantwoording van vragen van de senatoren de suggestie dat alles koek en ei was met het complexe computersysteem, maar dat was bezijden de waarheid menen de software-experts. Aldus een recent bericht in de Telegraaf.

 

Het ministerie erkent in een reactie dat er een misser is gemaakt. „In de details van de beantwoording is ongelukkig de suggestie gewekt dat er geen wijzigingen in het systeem zouden komen per april. Er moesten echter nog kleine veranderingen doorgevoerd worden.”

 

Volgens een woordvoerder van Hugo de Jonge is de uitglijder later in een nieuwe kabinetsbrief aan de Eerste Kamer rechtgezet. Ook in een mondeling overleg is de zaak verder toegelicht, zegt hij.

 

De Omgevingswet bezorgt het kabinet al langer hoofdbrekens. De wet moet ervoor zorgen dat wetten die met ruimtelijke ordening te maken hebben worden gemoderniseerd, gebundeld en vereenvoudigd. Daar is een solide computersysteem voor nodig. Al eerder moest het project worden uitgesteld omdat plansoftware voor gemeenten, waterschappen en provincies nog niet deugde.

 

Eigenlijk moest de wet 1 juli al van kracht zijn, maar nu mikt De Jonge op 1 januari 2023.

 

Het is niet de eerste keer dat de Eerste Kamer onvolledig is geïnformeerd over de voortgang van de Omgevingswet. De zaak kwam aan het rollen, toen Binnenlands Bestuur documenten opvroeg met daarin gespreksverslagen van betrokken ambtenaren en softwaredeskundigen. „Die brief van de minister suggereert dat het stabiel is (...) en op een aantal punten is dat gewoon niet zo”, zegt een softwareleverancier in een van de verslagen. Hij heeft het over het Digitale Stelsel Omgevingswet.

 

Vraag: is de gemeente Papendrecht klaar voor de invoering van de Omgevingswet per 1 januari 2023 of verwacht de gemeente dat uitstel van invoering te verwachten dan wel noodzakelijk is omdat de plansoftware voor de gemeente dan nog niet op orde zal zijn? Wij danken u voor de beantwoording.

Printbare versie brief
OP -brief inzake vraag over invoering Om
Adobe Acrobat document 351.8 KB