Achtergronden bij het dossier Rivierendriesprong

Onafhankelijk Papendrecht is faliekant tegen het verlenen van een vergunning met een hogere milieucategorie aan het bedrijf de Rivierendriesprong omdat de bewoners ter plekke nu al enorm veel overlast en hinder ervaren van stof, geluid (vervoersbewegingen) en emissies van gevaarlijke stoffen.

Henny Hoekstra
Henny Hoekstra

Onderzoek naar stof... stof... stof... 
Waarom heeft dit zolang moeten duren?

De bewoners in de omgeving van de Noordhoek vragen al jaren aan de gemeente en aan de OZHZ, om nu eens eindelijk uit te laten zoeken wat voor een stof zij al die jaren in en om hun huizen aantreffen. Waar zij zich al jaren zorgen over maken, wat voor een stof is het? En waar komt het vandaan? Zoveel stof kan gewoonweg niet gezond zijn. Veel bewoners hebben hun ventilatieroosters dichtgeplakt om de stofoverlast enigszins buiten proberen te houden, de tuinmeubels zitten altijd vol stof en deze kunnen ze meerdere keren per dag schoon vegen. Het wasgoed wat men buiten hangt en gedroogd wordt is vies van al het stof dat in de lucht aanwezig is. Werknemers zetten hun auto niet graag op de Randweg, omdat deze aan het einde van de dag vol stof zitten. De bewoners weten ook wel dat z’n onderzoek niet goedkoop is, maar wat is de gezondheid van ruim 400 gezinnen waard ?  Nu zijn er op 4 september 2013 eindelijk twee meetapparaten geplaatst. Deze zuigen het stof dat in de lucht zit op, en het stof plakt dan vast op een lint voorzien van een lijmlaagje.

Omdat deze vorm van meten alleen grofstof kan opmeten, dit is stof die je met het blote oog kan zien liggen, waren de bewoners in eerste instantie behoorlijk teleurgesteld dat men ook geen metingen deed naar de fijnstof. Waarom niet alle twee laten meten? Er licht toch een besluit dat men in de naaste toekomst fijnstof EN grofstof samen moet optellen om de luchtkwaliteit te controleren? Het meten van fijnstof is een geheel ander onderzoek en is vrij duur, werd hun uitgelegd. Op de vraag of zij van dit lint nu een computer analyse gaan maken, om te kijken waaruit deze stof bestaat, kwam de volgende uitleg; "we kijken eerst of we iets op het lint zien van wat wij hier in de omgeving niet verwachten aan te treffen".

Dan kunnen wij een stukje lint uitknippen, en deze door een computer laten onderzoeken om te kijken wat er nog meer op dat lint zit. Is dit nu al gebeurd? De bewoners horen niks. Wel is nu het onderzoek uitgebreid met een soort plaat, waar men olie op heeft gedaan en waardoor het stof dat daar vrij op kan vallen blijft plakken en …. ja wel 3 !!  fijnstof meters. Elke meter heeft zijn eigen maat fijnstof die hij kan meten. Op onze vraag waarom deze uitbreiding van het meten gebeurt, kregen de bewoners het antwoord dat deze fijnstofmeting al "in de pen zat"? Alleen moest hier door de gemeente nog toestemming voor gegeven worden?

Op 4 september 2013 werd door dezelfde medewerker van de OZHZ heel iets anders aan de bewoners uitgelegd. Nu ligt het weer aan het weer hoe lang men moet meten, alvorens men genoeg gegevens heeft om de bewoners, de gemeenten en de OZHZ eindelijk antwoord te kunnen geven op de vraag: wat ademen deze bewoners allemaal onwetend in? 

Henny Hoekstra

onderzoek